Slik lykkes du med juleribbe
Foto: Mari Svenningsen, Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Slik lykkes du med juleribbe

Vil du lykkes med juleribba skal du følge denne enkle oppskriften. Vi garanterer suksess rundt bordet.

Fremgangsmåte

  1. Beregn 500 g ribbe per person. Begynn forberedelsene 1-3 dager dager før julaften.
  2. Snu ribben og sjekk at bena er saget tvers over. Lag rutemønster i svoren med en skarp, spiss kniv, helst mens ribben ennå er halvfrossen. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.
  3. Et godt tips for å oppnå sprø svor er å legge ribben med svoren ned i iskaldt vann et par timer før steking (og salting
  4. Gni inn ribben med 2-3 ts salt og ½ ts pepper pr 2 kilo, og la den ligge, tildekt, på et kjølig sted frem til steking.
  5. Legg ribben i langpannen med svoren opp. Putt en asjett under slik at ribben blir høyere på midten og det smeltede fettet renner bort. Sjekk at den er like høy på hver side for å få til jevn steking.
  6. Hell over 2 dl vann og dekk til med aluminiumsfolie. Forvarm ovnen til 230 grader. La ribben stå midt i ovnen i 45 minutter.
  7. Fjern folien, men la asjetten ligge, og reduser temperaturen til 200 grader. Sett pannen tilbake midt i ovnen i enda halvannen time for tynnribbe, og 2-2½ timer for midtribbe.
  8. Hvis ribben ikke har fått sprø svor av seg selv, kan du gjøre følgende:
  9. Sett pannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader, eller bruk ovnens grill. Følg godt med slik at svoren ikke brennes. Dekk til de partiene som får først sprø svor.
  10. La den ferdigstekte ribben hvile i 20 minutter før den skjæres opp.
  11. Til servering:
  12. Lag saus av kraften eller bruk stekesjyen som den er. Surkål eller rødkål hører også med. Ellers er det mange som vil ha medisterkaker, pølser, tyttebær, lefse med godt smør eller eplebåter og svisker som er stekt sammen med ribben de siste 20 minuttene.

Hjemmelaget surkål eller Hjemmelaget rødkål

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 
Drikkeforslag

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 
Drikkeforslag

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør Drikkeforslag  

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter Drikkeforslag

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Til denne kaken trenger du ikke ovn - den baker seg selv
Ukens kake

Til denne kaken trenger du ikke ovn - den baker seg selv

En ekstra luftig ostekake med deilig smak av appelsin vil skinne på kakebordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her