Lammesadel med grønnsakskompott
Foto: Astrid Hals

Lammesadel med grønnsakskompott

Lam kan varieres i det uendelige. Lammesadel med grønnsakskompott er manges favoritt. Her har du oppskriften.

Fremgangsmåte

  1. Forvarm stekeovnen til 180°C.
  2. Sitron- og urtesmør:
    Temperer smøret til sitron- og urtesmøret, tilsett sjalottløk, hvitløk, persille, salt og pepper.
  3. Smak til med sitronsaft, muskat og stjerneanis. Bland massen godt, og avkjøl. Kan godt rulles som en pølse i matpapir eller plast før den legges i kjøleskapet.
  4. Lag-grønnsaker:
    Skrell og skjær grønnsakene i skiver til lag-grønnsakene, alle omtrent like lange og like tykke.
  5. Vend dem i olivenolje. Ha finhakkket hvitløk i pannen og la grønnsakene steke forsiktig hver for seg på svak varme, ca. 5 minutter sammen med hvitløken.
  6. Ta ut av pannen etter hvert som de får en lys gyllen farge. Dryss på salt, pepper og timian.
  7. Legg grønnsakene lagvis. Begynn med poteter i bunnen av en smurt ildfast form. De andre grønnsakene legges i midten, og tomater på toppen. Legg noen smørklatter over til slutt. Sett formen i ovnen til alt er gjennomvarmt, 8-10 minutter.
  8. Kompotten:
    Rens og skjær løk og gulrot til grønnsakskompotten i millimetersmå terninger, såkalt brunoise. Smelt smør i en liten kasserolle sammen med estragon og timian. Tilsett hvitvin.
  9. Legg på lokk og la alt stå på svak varme i 30-40 minutter, til blandingen nesten ligner en kompott. Rør av og til. Smak eventuelt til med salt og pepper.
  10. Formvarm ovnen til 200-250°C, sett også på grillelementet.
  11. Trim lammekotelettene. Skjær av det meste av fettet. Skjær ut og trim to lammefileter, behold litt av fettet på. Brun kotelettene og filetene i litt olje. Sett til side.
  12. Legg litt av grønnsakskompotten over hver kotelett, og over filetene. Legg koteletter og fileter på et stekebrett og sett brettet øverst i ovnen og stek til rosa kjerne, 4-5 minutter, avhengig av temperatur.
  13. Anrett lammekotelettene og lag-grønnsakene skjært i kakestykker på en tallerken, gjerne med litt god sopp stekt i olivenolje og hvitløk. Del hver av lammefiletene i fire, og legg to filetstykker på tallerkenen sammen med en skje av sitron-urtesmøret.
  14. Tips: Skulle det være problemer med å få fatt i lammefilet, ytrefilet av lam, så kjøp et stykke lammesadel og ben ut filetene.
  15. Del opp bena, brun dem i olje eller en blanding av olje og smør, krydre med salt, pepper og urter og legg dem over i en kjele. Hell på vann så det dekker og kok bena 1-2 timer. Kraften er et godt grunnlag for suppe eller saus.

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her