Lutefisk med ringerikserter og poteter
Foto: H2W

Lutefisk med ringerikserter og poteter

Her får lutefisken følge av de berømte ringeriksertene. Følg den enkle oppskriften. Garantert suksess.

Fremgangsmåte

  1. Skyll og bløtlegg ertene i kaldt vann i ca tre timer. Kok opp nytt vann og ha ertene oppi. La dem småkoke i 30-40 minutter.
  2. Når ertene er møre, men ikke most, tilsettes smør, salt, sukker og pepper. Hvis du ønsker en tradisjonell stuing, må du røre mel og smør sammen til en jevning og la ertene koke i minst fem minutter til.
  3. Les om Ringeriksertene her
  4. Lutefisk:
  5. For at lutefisken skal bli fast, kan du drysse litt grovt salt over og la den stå kjølig et par timer før den skal tilberedes. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann og tørk den med kjøkkenpapir.
  6. Det er enklest og best å koke fisken uten vann i en ildfast form eller langpanne ved 200 grader.
  7. Legg en tallerken opp ned i en langpanne (så fiskekraften får rent av under tilberedningen) og legg fisken med skinnsiden ned oppå tallerkenen. Dryss over salt og dekk med folie.
  8. Sett formen midt i ovnen. Etter en halvtime sjekker du om fisken er ferdigkokt (den flaker seg lett).
  9. Hvis ikke, lar du den står i 5-10 minutter til. Koketiden avhenger veldig av tykkelsen på fiskestykkene, og den kan variere mye.
  10. Server lutefisk med sprøstekt flesk eller bacon, ringeriksertestuing, ringerikspoteter samt ribbefett/godt smør og flatbrød.

Tips: Vær nøye med å skjære fisken i like store stykker. Da unngår du at noen stykker blir overkokt mens andre fortsatt trenger mer tid.

Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk

Slik koker du lutefisk perfekt

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her