Norsk julebrød - julekake
Foto: Astrid Hals

Norsk julebrød - julekake

Om det heter julebrød eller julekake, avhenger av hvor i landet du bor. Men at begge navnene har lange tradisjoner er det liten tvil om. Her er en veldig deilig variant.

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i lunken væske. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig og "slippe bollen".
  2. Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).
  3. Ta deigen på bakebordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen.
  4. Elt julebrødene til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Eller ha dem i godt smurte brødformer a ca. 2 liter.
  5. Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 - 40 minutter.
  6. Pensle brødene med egg og stek dem nederst i ovnen i ca. 30 - 40 minutter ved 175 grader, eller til de er gjennomstekte, avkjøles på rist.

Julekake er fint å fryse ned. La de gjerne bli lett varmet opp i f.eks høy stekepanne med lokk før servering.

Julekaake er herlig kaffemat med godt smør og brunost på. Det er også godt følge på koldtbord og store frokoster.

Det er nå du skal bake julebrødene

Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her