Posjert kveite med hollandaisesaus og vårgrønnsaker
Foto: Jim Hensley

Posjert kveite med hollandaisesaus og vårgrønnsaker

Denne klassiske retten sørger for ultimat feststemning hver gang den kommer på bordet.

Fremgangsmåte

  1. Legg kveitestykkene i saltlake i 20 minutter. Tørk dem på kjøkkenpapir, og ha på nykvernet pepper. Kok opp vann med litt salt. Ha i fiskestykkene og slå ned varmen etter noen minutter. Det er veldig viktig at vannet ikke koker, for å unngå at fisken blir tørr. La fisken trekke i 8-12 minutter avhengig av tykkelse på stykkene.
  2. Asparges, babygulrøtter og nykål:
  3. Ha litt vann og smøret i bunnen av kjelen og kok opp. Det behøver ikke å dekke asparges og gulrøtter. Kok/damp disse litt først. Legg så kålen oppå de andre grønnsakene og sett på lokk. Damp til du synes grønnsakene er ferdig. De bør ha litt spenst igjen, da er de best.
  4. Hollandaise-saus:
  5. Bland eddik og pepper og kok til nesten alt er fordampet. Tilsett 2 ss vann. Bland reduksjonen i eggeplommene. Pisk over varmt dampende vann i ca 4-8 minutter, til eggeplommene tykner og har fått et volum 2-4 ganger sin opprinnelige størrelse. Tilsett smeltet klaret smør litt etter litt. Hvis sausen blir for tykk, skiller den seg. Tilsett da litt lunket vann. Smak til med sitron og salt og pepper.
  6. Nypoteter med persille:
  7. Kok potetene ferdig i saltet vann. Finhakk persillen. Vend de ferdige potetene i smør og persille.

Tips: Til denne retten bruker vi tykke fileter som kan skjæres i like biter. Tykkelsen er viktig for å holde på saftigheten når de posjeres. Kveite på 7-10 kg er en fin størrelse, men er det mindre fisk fileten er skåret av, trenger den kortere posjeringstid.

 

Sendt inn av Eksportutvalget for fisk

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her