Saltbakt ribbe med eplesaus
Foto: 4kodiak

Saltbakt ribbe med eplesaus

Glem (nesten) alt du har lært om juleribba - Saltbaking er hemmeligheten til knasende sprø svor og saftig ribbe.

Fremgangsmåte

Start 2 dager før du skal servere ribba. 

Pakk ribba ut av plasten, og tørk den godt med kjøkkenpapir. Med en kjøttmørner eller en skarp tynn syl - stikk så mange små hull i svoren som du klarer. Du skal hugge igjennom skinnet, men ikke kjøttet. 

Bland alle ingrediensene til marinaden i en liten bolle. Du skal ikke ha marinaden på svoren, men pensle den godt på alle sidene med kjøtt. Finn frem aluminiumsfolien og riv av et stort stykke. Plasser ribba med marinaden på aluminiumsfolien og brett rundt kantene, ikke over svoren, til du har en liten form. Tørk svoren godt med kjøkkenpapir, og pensle svoren med 1 teskje eplecidereddik.  La den stå udekket i kjøleskapet i 12-24 timer. 

Ta ut ribba av kjøleskapet 2 timer før den skal i ovnen for å få den opp til romtemperatur. 

Forvarm ovnen til 160 grader med over- og undervarme. 

Dekk hele svoren med grovsaltet, før du forsiktig tar ribba ut av aluminiumsfolien, og plasserer den i en dyp, tettsittende, langpanne eller ildfast form.

Legg løk, hvitløk og laurbærblader rundt ribba. Bland kyllingkraft, eplesider, eplejuice og calvados i en en skål. Hell så mye av blandingen i langpanna at du får dekket kjøttet, men har god avstand til svoren. Har du væske igjen, går det fint. Vi kan fylle på med dette mens ribba steker. 

Sett ribba i nederste tredjedel av ovnen og bak i 3 timer. Kjøttet skal bli helt mørt og gjennomstekt. Fyll på med væske hvis mye fordamper.

Ta ribba ut av ovnen og ut av formen. Skru opp temperaturen til 240 grader. Ikke bruk varmluft eller grill.

Sil av væsken i en dyp vid tallerken og plasser denne i fryseren. Dette skal bli saus, men vi må skille av fettet først. Jo større overflate på sausen, jo raskere kjøles den ned.  

Fjern forsiktig saltlokket fra ribba, og tørk bort eventuelle saltrester med kjøkkenpapir. Nå vil du at ribba skal være så jevn og flat som mulig. Plasser ribba tilbake i langpannen og bygg eventuelt opp med aluminiumsfolie for å få en så jevn overflate som mulig. 

Når ovnen er varm, setter du ribba nederst i ovnen og steker videre i  30-40  til svoren har poppet opp og er gyllen og sprø. Snu ribba etter halve tiden slik at siden som var mot døra, nå er mot bakveggen.

La ribba hvile utildekket i 20 minutter før du skjærer den opp. Snu ribba med svorsiden ned og kutt i ønskelige biter. 

Ta det som skal bli sausen ut av fryseren. Alt fettet burde ha samlet seg på toppen og blitt hardt. Vipp av fettet og bruk det f.eks til å lage sprøstekte poteter, eller til å smaksette grønnsakene. 

Varm væsken i en stekepanne og la redusere til ønsket konsistens. Er det litt for lite saus, lager du jevning og sper med kyllingkraft, før du tilsetter sausen til dette.

Server sammen med sprøstekte poteterglaserte gulrøtter og pastinakk og eple- og fennikelsalat

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserte

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne. 

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

5
5/5 etter 13 anmeldelser
Din vurdering:

Forsiden akkurat nå

Til toppen