Saltbakt torsk med basilikumsaus
Aperitif

Saltbakt torsk med basilikumsaus

Basilikum og torsk er en himmelsk smakskombinasjon. Lettlaget er den også.

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 150 grader. Skjær fisken i 4 fine stykker. Legg dem på en seng av havsalt med skinnsiden ned i langpannen. Bak i ovn i ca 8 min. Når du trykker lett på fiskestykket skal det gi etter. Da er den perfekt. Før servering løsner du fiskekjøttet forsiktig fra skinnet. 

Hvis du vil ha med skinnet:
Legg fiskestykkene over på bakeplaten med skinnsiden opp. Saltes og pepres lett og pensles med smør. Settes et øyeblikk under grillen like før servering.

Basilkumsaus:
Stek finhakket sjalottløk lett i smør i en kjele. Tilsett kraft, hvitvin og hakket hvitløk. Kok alt sammen inn i 10 minutter for at alkoholen skal fordampe og væskemengden reduseres.

Smak til med salt og pepper og tilsett hakket basilikum. Ha sausen i en foodprocessor eller blender og kjør den godt sammen. Ha sausen tilbake i kjelen og tilsett litt fløte. Varm sausen opp under jevn visping. Den skal ikke koke for da mister den sin fine grønne farge.

Tilbehør:
Bak klasetomater i en ildfast form med litt olje og salt ved 180 grader i 10-12 minutter. Skyll bønnene og ha dem i en kjele og damp dem varme. Bland inn tomatene. 

Fordel bønner og tomater på 4 tallerkener. Hell sausen rundt. Legg på fisken og pynt med urter eller litt av sausen på toppen.

Serveres med brød.

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her