Alt trenger til et sildebord
Foto: Ragge Strand

Alt trenger til et sildebord

Her får du oppskriftene på alle silderettene du skal lage til jul.

Fremgangsmåte

Sild hører jula til. Her har du et utvalg av gode sildesalater og silderetter. Smaken strekker seg fra sursild til sherrysild, så test ut et par oppskrifter og utvid din mathorisont i jula.

  1. Dansk sildesalat 
    Filetene vannes ut i 2 timer, bytt gjerne vann etter 1 time.
  2. Poteter, rødbeter, sylteagurk, eple og skinke skjæres i fine terninger.
  3. Bland lett sammen og tilsett litt rødbetsaft og hvit pepper.
  4. Pisk fløten til krem, og vend den forsiktig inn i salaten.
  5. Legg salaten i en egnet skål, og pynt med hakket, hardkokt egg og persille.

Einebærsild
Kryddersild filetene vannes ut i melk ca 1 time.

Skyll og la få renne av på kjøkkenpapir.

Grovstøt einerbær i morter eller med kjevle.
Kok opp eddik, vann, sukker, knust einebær og allehåndekorn.
Avkjøl laken.

Skjær fileten i gaffelbiter ca 2 cm bredde. Legg de i en krukke, og hell den avkjølte laken over.

La trekke i kjøleskap 1-2 døgn før servering.

Glassmestersild 
La den hele silden vannes ut i 24 timer.

Rens den godt.Fjern den svarte hinnen i buken, og blodet langs ryggbenet.
Klipp vekk hale og finner.
 
Skjær silden på tvers i 2 cm brede biter.

Skyll sildebitene i så mange vann at væsken ved siste skylling nærmest er klar.
La silden renne av på kjøkkenpapir.
 
Legg silden lagvis i krukke sammen med løkringer, tynne gulrotskiver, skiver av pepperrot og krydder.
 
Kok lake av eddik, sukker og vann, og la den få avkjøles.
 
Hell den avkjølte laken over silden, og legg et press på toppen slik at silden holder seg under laken.
 
La silden hvile i romteperatur over natten, for så å sette den i kjøleskap.
 
La stå i 4 - 5 dager før servering.

Karrisild
Filetene vannes ut i melk ca 1 time.

Skyll og la få renne av på kjøkkenpapir før den skjæres i gaffelbiter ca 2 cm bredde.
 
Bland alt til sausen. Blir det for stek karrismak, juster med kremfløte.
 
Ha i gaffelbitene, og bland lett før det settes til avkjøling.

Matjessild med grønn paprika 
Legg silden på et fat.

Skjær paprikaen i ringer, og rens den fri for hinner og frø.
 
Skyll tomatene og dell i 4 deler. La maisen få renne av.
 
Pynt silden med paprika, mais og tomater.
 
Visp fløten til krem, og smak den til med pepper og sennep.
Hakk sylteagurken fint, og bland den i kremen.
 
Fordel kremblandingen over silden og pynt med finklipt dill.

Pepperrotsild
Vann ut sildefiletene i 2 timer, bytt gjerne vann etter 1 time.

Tørkes lett i kjøkkenpapir før de skjæres opp i passende biter.
Legg silden med sølvsiden opp på et egnet fat.
 
Hakk eplene med skall i terninger, og bland de med rømme. Smak til med revet pepperrot.
 
Eplerømmen legges mellom silderadene, og toppes med nyklippt gressløk.

Sennepssild 
Rør sennep, olje og sukker sammen med majonesen. Bland i løspisket krem.

Tilsett rødbeter og sylteagurk, og legg sildebitene i.
 
Pynt med hel sylteagurk og persille.

Sherrysild 
Skyll filetene raskt og tørk de lett.

Grovknus pepperkorn. Skrell løken og skjær den i tynne skiver.

Skjær sildefiletene i passe biter, og legg de i en krukke lagvis med løk og pepper.
Varm sherryen ( skal ikke koke), og hell den over silden.
La trekke i kjøleskap natten over.

Sursild
Bruker du spekesild, skal denne vannes ut i ca 2 timer.

La renne av på kjøkken papir
 
Bland eddik sukker og vann, og rør til sukkeret er oppløst.
 
Skjær filetene i gaffelbiter ca 2 cm bredde, og legg de lagvis på krukke med løk pepper og dill.
 
Hell laken over silden, og la krukken stå i romtemperatur over natten. Sett den så kald til den skal serveres.
 
Kan oppbevares i kjøleskap i inntil 3 uker.

Tomatsild
Vann ut filetene i melk ca 30 min.

Skyll deretter i kaldt vann, og la de få renne av på kjøkkenpapir.
Bland tomatpurè og sukker godt. Spe i olje og eddik vekselvis. Vannet tilsettes til slutt.
 
Skjær sildefiletene i gaffelbiter ca 2 cm brede.
 
Legg dem lagvis med tomatsaus, løk og laubærblad.
 
Første og siste lag skal være tomatsaus. Settes kjølig.
 
Kan oppbevares i kjøleskap i inntil 3 uker.

Sendt inn av Mai Rødsten

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Norge
    Norge
    Volum: 0.70 l Pris: 459.90 kr Basisutvalget
    89 POENG
  • Norge
    Norge
    Volum: 0.70 l Pris: 414.90 kr Bestillingsutvalget
    84 POENG
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her