Sosekjøtt med mørk kjøttkraft
Fra boken: Norsk Mat av Lars Barmen, Kagge Forlag

Sosekjøtt med mørk kjøttkraft

Her en rett som fortjener sin plass på middagsbordet. Sosekjøtt med mørk kjøttkraft smaker like godt i dag som det gjorde for 30 år siden. Her har du oppskriften.

Fremgangsmåte

  1. Kutt kjøttet i terninger på 4 x 4 cm. Skrell og kutt løken i båter.
  2. Brun kjøttet i olje i en pannen og legg det så over i en kasserolle.
  3. Brun løken i samme panne og ha den over i kasserollen sammen med kjøttet.
  4. Tilsett smør og mel i pannen og lagen brun jevning.
  5. Tilsett kraft og kok sausen godt ut. Hell den over kjøttet og løken.
  6. Tilsett laurbærblad og kok alt ca 1 time til kjøttet er mørt.
  7. Smak til med salt og pepper og server med kokte poteter.

Tips:
Har du ikke har mulighet til å koke kraft selv, kan du kjøpe den ferdig

Tips:
Hvis du vil ha mer smak av grønnsaker kan du tilsette 2 gulrøtter i skiver når det gjenstår 20 minutter. 

Kjøttkraften:

  1. Del beina i grove biter og ta ut ev. marg. Brun beina i en vid kasserolle til de er godt brune.
  2. Grovkutt grønnsakene unntatt purreløken og ha de i kasserollen.
  3. Del purreløken på langs og legg inn urtene og laurbærbladene.Surr den sammen med en tråd og legg den så i kasserollen.
  4. Fyll på kaldt vann til det dekker beina, kok opp og skum av. Senk temperaturen og la kraften trekke i 6-8 timer.
  5. Sil av og kok inn kraften til ca halvparten gjenstår.
  6. Koketid vilt og lam 5 timer, koketid kalv 6-8 timer.

Lag Hellstrøms favorittkjøttgryte, en av våre mest populære oppskrifter

Se våre andre oppskrifter på kjøttgryter

Her finner du mange deilige gryteretter

Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her

Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?

Kanskje en fiskegryte frister deg mer?

Hva med en gryterett med bare grønnsaker

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Fra boken: Norsk Mat av Lars Barmen, Kagge Forlag

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Får du tak i lammenyrer kan du lage denne britiske klassikeren
Dagens rett

Får du tak i lammenyrer kan du lage denne britiske klassikeren

Mange mener det tradisjonelle britiske kjøkken ikke hadde noe å tilby, men der tar de feil.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her