Sosekjøtt med mørk kjøttkraft
Fra boken: Norsk Mat av Lars Barmen, Kagge Forlag

Sosekjøtt med mørk kjøttkraft

Her en rett som fortjener sin plass på middagsbordet. Sosekjøtt med mørk kjøttkraft smaker like godt i dag som det gjorde for 30 år siden. Her har du oppskriften.

Fremgangsmåte

  1. Kutt kjøttet i terninger på 4 x 4 cm. Skrell og kutt løken i båter.
  2. Brun kjøttet i olje i en pannen og legg det så over i en kasserolle.
  3. Brun løken i samme panne og ha den over i kasserollen sammen med kjøttet.
  4. Tilsett smør og mel i pannen og lagen brun jevning.
  5. Tilsett kraft og kok sausen godt ut. Hell den over kjøttet og løken.
  6. Tilsett laurbærblad og kok alt ca 1 time til kjøttet er mørt.
  7. Smak til med salt og pepper og server med kokte poteter.

Tips:
Har du ikke har mulighet til å koke kraft selv, kan du kjøpe den ferdig

Tips:
Hvis du vil ha mer smak av grønnsaker kan du tilsette 2 gulrøtter i skiver når det gjenstår 20 minutter. 

Kjøttkraften:

  1. Del beina i grove biter og ta ut ev. marg. Brun beina i en vid kasserolle til de er godt brune.
  2. Grovkutt grønnsakene unntatt purreløken og ha de i kasserollen.
  3. Del purreløken på langs og legg inn urtene og laurbærbladene.Surr den sammen med en tråd og legg den så i kasserollen.
  4. Fyll på kaldt vann til det dekker beina, kok opp og skum av. Senk temperaturen og la kraften trekke i 6-8 timer.
  5. Sil av og kok inn kraften til ca halvparten gjenstår.
  6. Koketid vilt og lam 5 timer, koketid kalv 6-8 timer.

Lag Hellstrøms favorittkjøttgryte, en av våre mest populære oppskrifter

Se våre andre oppskrifter på kjøttgryter

Her finner du mange deilige gryteretter

Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her

Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?

Kanskje en fiskegryte frister deg mer?

Hva med en gryterett med bare grønnsaker

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Fra boken: Norsk Mat av Lars Barmen, Kagge Forlag

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 226 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 226 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her