Stekt kalkun med urter
Apéritif

Stekt kalkun med urter

Slik skal du steke skiver av kalkun med deilige urter som gir kjøttet mye mak. Du kan ikke mislykkes hvis du følger vår oppskrift.

Fremgangsmåte

Tin kalkunen.

  1. Kraft: Del over vingene i "albueleddet". Ta ut posen med innmat som ligger i hulrommet på kalkunen. Legg vinger og innmat, unntatt lever, i en kjele. Hell over kaldt vann til det dekker og kok opp. Fjern skum og annet som flyter opp.
  2. For å få god smak på kraften er det lurt å tilsette en halv løk, en gulrot, 1 skive sellerirot og litt purre. La kraften koke 1 times tid.
  3. Ha i leveren og la den få koke et kvarters tid. Dersom leveren ikke skal brukes i sausen kan den være med under hele kraftkokingen. Sil kraften. Rens kjøttet fra halsen, og grovhakk det sammen med leveren.
  4. Finhakket kjøtt og lever tilsettes på amerikansk vis i sausen (giblet gravy). Foretrekker du en vanlig, norsk saus, lages sausen uten det hakkede kjøttet.
  5. Kalkunen: Lag stuffingen (se cornbread dressing ) og fyll kalkunen. Bland smeltet smør med salt, pepper og krydderurter. Bruk gjerne friske urter, hvis du har tilgang på det. Pensle kalkunen med blandingen.
  6. Bind sammen bena med hyssing og legg kalkunen i en langpanne dekket med aluminiumsfolie. Hell 3-4 dl vann i pannen, slik at stekesjyen ikke skal tørke ut under steking.
  7. Sett kalkunen i ovnen ved 160 grader og beregn steketiden til ½ time per kilo kalkun (3 timer for en 6-kilos kalkun). Legg til ½ time dersom kalkunen er fylt.
  8. Pensle gjerne forsiktig med smeltet smør et par ganger i løpet av steketiden for å få en ekstra gyllen og flott farge, og ekstra sprøtt skinn.
  9. De siste minuttene av steketiden kan temperaturen skrus opp til 225 grader, dersom kalkunen trenger det for utseendes skyld. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før oppskjæring.
  10. Servering: Server kalkunen med saus, potetmos, søtpoteter, kokte aspargesbønner, babymais og paprikastrimler.

Tips:
I USA er tranebær i én eller annen variant fast følge, men her i landet kan vi gjerne bruke vanlig tyttebærsyltetøy. Gresskarpai er antakelig den mest populære desserten til den amerikanske høsttakkefesten. Får man ikke tak i friske eller hermetiske gresskar er sjokoladeterte en god erstatning.

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Tradisjonelle retter til Thanksgiving

Husker du ikke hvordan du helstekte kalkunen finner du alt du trenger her. Bare følg vår oppskrifter  og du får suksess.

Slik steker du kalkunen perfekt

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her