Guide

Pasta og pastaformer

Alt du trenger å vite om pasta

Alt du trenger å vite om pasta

Hvilken type pasta er den beste til din pastaoppskrift? Her er oversikt over de viktigste pastatypene i det italienske kjøkken - og hva du skal bruke dem til.
22 Januar 2018 - 09:26

Pasta har vært en sentral del av italiensk kjøkken i åtte hundre år. Det var altså ikke Marco Polo som brakte den med seg til Italia fra Kina.

Pasta eller nudler kom riktignok til vår del av verden fra Kina, men via datidens Galilea. Araberne introduserte den på Sicilia på 700-tallet og fra 1100-tallet finnes det referanser til fremstilling av tynne strenger laget av mel i Palermo.

Mye smak

I dag finnes pasta i et nærmest uendelig antall former og fasonger, noen anslår 350 forskjellige, fra tynne lange til store runde og hule.

Og alle har sine helt klare bruksområder. Hvilket både skyldes formen og hvilket område pastaen stammer fra. For det er helt klare linker mellom form og tradisjon.

I det italienske kjøkkenet er pastaen "vomfyll". Den skal stille den verste sulten slik at behovet for kjøtt eller fisk, måltidets mest kostbare ingredienser, reduseres. Mengden saus er ofte ganske liten, men til gjengjeld har den mye smak. Jo fattigere forhold en pastasaus er født under, jo mer smaksintens er den.

Hard på alle måter

Det er også store forskjeller på hvor gode de ulike pastatypene er til å fange opp sausen slik at ikke en dråpe går til spille. Jo tynnere pasta, jo lettere saus.

For eksempel er det helt feil å bruke bred båndpasta til pasta vongole (hjerteskjell). Her må vermicelli eller sågar capelli d'angelo til hvis hjerteskjellene er veldig små. De kraftigste kjøttsausene som viltsauser vil derimot ha båndpasta som pappardelle.

Forskjellen på fersk og tørket pasta er gjerne at førstnevnte inneholder egg, mens den tørkete kun er basert på durumhvete og vann. Men det finnes også tørket pasta med egg, pasta all'uovo, som dermed har like høy næringsverdi som fersk pasta.

Durumhvete som kjennetegnes av høyt gluteninnhold og lite fuktighet er nødvendig for å kunne koke pastaen al dente. Vanlig hvete vil aldri gi slikt resultat. Derfor er durumhvete påbudt for pastafremstilling i Italia. Dessuten tåler durumhvetepasta mye mer under tørking, pakking og transport enn mykhvetepasta.

Araberne har takken

Pastaens fotefeste i den italienske matkulturen er for øvrig nøye knyttet til durumhvete. Denne sorten trives nemlig svært godt i det varme klimaet i det sørlige Italia som er landets kornkammer.

Durumhvete er den opprinnelige hveten med røtter tilbake til 5-6000 år f. Kr. Den utviklet seg fra en forhistorisk hveteart gjennom kultivering, trolig i det som nå er Etiopia. Og har derfor aldri vært en del av den kinesiske pastafremstillingen.

Durumhveten kom til Italia med araberne, og siden den ikke kunne brukes til brødbaking med datidens malegrader, ble pasta (og couscous på Sicilia og i Nord-Afrika) en kjærkommen kilde til stivelse i kosten.

De beste pastaoppskriftene finner du her

Les mer om de mange pastatypene
 
Pastafavoritten
Lang tynn pasta er mer enn spaghetti. Her er oversikten over de ulike sortene.
 
Den populære båndpastaen
Etter at båndpasta ble tilgjengelig i fersk form, er det stadig flere som foretrekker denne typen. Men den har sine klare bruksområder.
 
Pastaplater
Pastaplatene har nok en lengre historie enn de fleste er klare over. Den får du her.
 
Fra skruer til prestekvelere
Den mest fantasifulle pastaen finner vi utvilsomt blant de korte typene som dessuten er det mest omfangsrike kategorien.
 
Stjerner og fingerbøl
En ekstra minestrone blir ikke den samme uten de små dekorative pastaene.
 
Hva med Venus' navle?
Det var intet mindre enn kjærlighetsgudinnens navle som inspirerte formen på en av de mest kjente fylte pastatypene.
 
Ikke bare cannelloni
Hvis du har lurt på hva du skal gjøre med de store konkylieformete pastaskjellene, finner du svaret her.
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En litt hissig pastarett setter fart på diskusjonen
Dagens rett
Cannelloni med chili og cottage cheese

En litt hissig pastarett setter fart på diskusjonen

Pasta er alltid godt. I dagens oppskrift gir vi deg en rimelig, enkel og ikke minst vegetarisk og småsint utgave av arten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her