Arbeiderklasse-heltenes storstue

Det første du oppdager med nyåpnete Olympen i Oslo, er de egyptiske lysekronene. Det neste du oppdager er interiøret av eik. Men så fester øynene dine seg på de fantastiske maleriene, hele østkanten malt inn på 10 kvadratmeter kanvas.

Olympen, eller Lompa som det heter på folkemunne, har en lang og rik historie. Historien til Oslo sitter i veggene, faktisk malt rett på veggen. Det er mye følelse i dette rommet, og det er før historien blir presentert av stedets innehaver, Nevzat Arikan.

Lompa har vært en del Oslo i over 100 år. På disse 100 årene har sentrum av Oslo sett fundamentale forandringer, men denne tidligere ølhall, ser ung ut til å være over 100 år. På veggene henger de mest spektakulære malerier av Oslo, motivene er områder i Oslo Øst, som strekker seg fra Bjørvika til Kampen.

Denne byhistorien har satt sine spor, og et Norge før røykeloven hadde resultert i et uhyre slitent lokale, med tung røyklukt og mye skitt. Når Lompa ble kjøpt av Arikan og hans partnere i 2006, satte de i gang et prosjekt som skulle revitalisere det som en gang var Oslos storstue.

Omfattende restaurering
Arikan har restaurantdrift i blodet. Siden han var åtte år har han vært involvert med drift av diverse steder, og de siste 17 årene har han og partnere bygget opp et lite imperium av utesteder i Oslo. Det startet med Noahs Ark på Grünerløkka. Videre åpnet de følgende steder på rekke og rad: Arakataka, Lunar Park, Ylajali, Cafe Apoteket, Illojal, Bar Babylon og nå altså Lompa.

De har opplevd en organisk vekst, som har gitt ledelsen og ansatte en unik ekspertise og følelse om hva Oslo-folket ønsker. En gjennomgangstone blant disse sju stedene, er folkelighet, noe som kommer frem som en veldig viktig kjerneverdi for Nevzat.

Da de skulle åpne Lompa, var det store krefter og mye penger som lå bak den et og et halvt år lange oppussingen. Et utrolig antall mennesker har vært involvert i en fullstendig restaurering som også innebar fjerning av gamle rør og mye skitt. For å gi stedet den atmosfæren den fortjener, en atmosfære som signaliserer et sted som har eldet på grasiøst vis, jobbet seks spesialister fulltid med å restaurere veggmaleriene. - Gamle stamgjester siden 70-tallet har uttalt at de ikke kunne huske at maleriene noen gang har sett slik ut, sier Nevzat stolt.
 
Husmannskosten
Lompa hevder å være Norges største utested, med mange kvadratmeter over tre etasjer, og dette ser ut til å være riktig, da en følelse av rom fyller hele stedet. - Vi ønsket å gå tilbake til slik den var i gamle dager, og unngå alt snobberi, forklarer Nevzat. Det er nettopp denne mangelen på snobberi som gjør at folk trekkes til Lompa.

En titt rundt i rommet avslører et utsnitt av Oslo og alt det byen har å by på. I dørene er det vakter med mye erfaring som er ment å beskytte gjestene, samt sørge for kundepleie allerede før de kommer inn døra. Lompa ønsker å vise østkanten fra sin beste side, og en gjennomgående profesjonalisme har gjort dette mulig.

Østkant-safari, kaller de det på Lompa, når gjester kommer i taxi fra vestkanten, og med store øyne blir møtt med den ekte østkanten. De ser vanlige folk, unge og gamle, alle tilbringe tid sammen i den inkluderende atomsfæren som var og fortsatt er Lompa.

Maten er husmannskost, laget av gourmetkokker. De har lang erfaring og høy kompetanse, men serverer ujålete mat. Enten det er kjøttboller eller koteletter, kan du forvente å oppleve matglede. Rettene omfatter blant annet viltskav, torsk, pølse, biff og spektakulært nok helstekt pattegris. Dette er sann husmannskost, og ikke bare skandinavisk, men altså også med innflytelse fra sørligere breddegrader.

Opplevelsen
For at et utested skal overleve i mange år, er stabil inntjening nødvendig. Moderne elementer som blant annet avanserte logistiske systemer finnes bak kulissene og sørger for denne inntjeningen. En sunn inntjening som har resultert i delt overskudd, som igjen har resultert i høyt motiverte ansatte. Ansatte som er bevandret i bransjen, og som kan takle situasjoner på en profesjonell måte.

Lompa strekker seg over tre etasjer. Hver etasje lever sitt eget liv, og hver etasje er vellykket på sin egen måte. Første etasje er det de fleste forbinder med Lompa, en ølhall hvor det er bokstavelig talt er høyt under taket, med en kombinasjon av husmannskost og ølservering.

Lompa nyter fulle hus hver eneste dag gjennom hele uka. Gjennomsnittsalderen er høy, og stemningen er positiv. I andre etasje er stemningen en annen, for her lever nattklubben Pigalle sitt eget liv. Det er en intim klubb med en overhengende følelse av 60-tallet.

Ikke mer enn 200 kroner
- Dette er det eneste originale 60-talls-utestedet igjen i Oslo, forteller Arikan. Det var vanlig å ha telefoner på bordene på 80-tallet, slik at man kunne ringe fra bord til bord, og Pigalle har ivaretatt denne morsomme tradisjonen. Pigalle er utleid i flere måneder frem i tid for private arrangementer, men er åpent for alle etter klokken elleve om kvelden. Lange køer og festglade mennesker kjennetegner nå det gjenopplivete Pigalle.

I tredje og øverste etasje møter vi et enkelt rom som leies ut til selskaper. Det er i motsetning til Lompa og Pigalle nesten strippet for interiør og dekor. Her er fokus satt på de som fyller lokalet, slik at interiøret ikke distraherer. En stor uteservering er under bygging, og åpner så snart været tillater det.

Har eierne av Lompa lyktes? Har de klart å skape en synergi mellom god forretningssans og folkesjela?

Svaret er et entydig "ja". De har et utested med leverett i 100 år til. De serverer et produkt folket vil ha til den prisen de ønsker å betale. - Et måltid og en pils skal aldri koste mer enn 200 kroner hos oss, sier Nevzat Arikan til slutt.

Tekst: Sverre R. Nilsen
Foto: Marte Garmann Johnsen
 

Salat med norsk spekemat og Västerbottenost

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

2 stk
vestfoldsalat
1 stk
200 g
västerbottenost

Fremgangsmåte

Vask salaten i kaldt vann.
Kutt agurk, tomat og rødløk.
Pisk crème fraiche til den er luftig.
Riv i halvparten av osten og smak til med salt, pepper og sitron.
Vend dressingen inn i salaten.
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Stekt smørflyndre med reker og egg

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

4 stk
hel, flådd smørflyndre
1 stk

Fremgangsmåte

Vend flyndren i mel og stek på sterk varme i nøytral olje på begge sider. Avslutt stekingen med en spiseskje smør.
 
Brun smøret og bland i reker, egg, dill, og sitron.
 
Server som på bildet med kokte poteter og grønnsaker.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen