Drikke
Aristokratiske Ch. Canon-Gaffelière

Aristokratiske Ch. Canon-Gaffelière

Dette vinslottet tilhører eliten i St. Emilion og Bordeaux' høyreside som sådan. 2008-årgangen overbeviser stort.
Aase E. Jacobsen
06 Mars 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ch. Canon la Gaffelière 2008 (9831)preges av virkelig lekker frukt og stor fylde, frisk og saftig med deilig munnfølelse. En vin som smaker fortreffelig allerede, men som tåler minst 20 år i en god kjeller.

Preges av cabernet franc

Vinen signert grev Stephan von Neipperg er preget av sitt høyere (40 prosent) innslag av cabernet franc enn hva standarden er i St. Emilion (hvor merlot står for minst to tredeler av arealet). Det gir den et mer elegant preg av mørke skogsbær, krydder og urter, i tråd med druens aromaprofil.

Cabernet franc er den nye store druen

Slottet tilhører St. Emilions B-elite, såkalt premier grand cru classé B, og befinner seg derfor rett under Angélus, Ausone, Cheval Blanc og Pavie som utgjør A-laget. Den er også rimeligere enn flere av de andre 14 slottene i B-gruppen.

Møt en gammel kjenning fra St. Emilion

Ellers er St. Emilion-klassifiseringen forbundet med mye bråk. Den siste i 2012, som løftet nettopp Canon la Gaffelière opp i førstedivisjon (men altså ikke øverste eliteserie), ble nok en gang møtt med store protester. Først og fremst fra de tre slottene som ble degradert fra B-laget i forrige runde i 2006, og som medførte at den opprinnelige klassifiseringen fra 1996 ble gjort gjeldende igjen.

Slik er områdets klassifisering

Plasseringen i dette kartet har ikke uventet mye å si for inntektspotensialet – selvsagt i kombinasjon med kvaliteten på vinen.

 

Tilbake til røttene

Von Neipperg har levert stadig bedre kvalitet siden han overtok i 1985 selv om han midtveis gjorde et stilskifte, bort fra enkelte av de moderne teknikkene, og tilbake til en mer klassisk stil. Og nettopp i et ikke fullt så rikt år som 2008, kommer dette ekstra godt til uttrykk.

Også hans «garasjevin» La Mondotte har fått innpass blant de store, og som så mange andre viner i denne spesielle kategorien som kjennetegnes av høy ekstraksjon og mye ny eik, er den mye høyere priset enn sin mer klassiske bror.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her