Drikke
Aristokratiske Ch. Canon-Gaffelière

Aristokratiske Ch. Canon-Gaffelière

Dette vinslottet tilhører eliten i St. Emilion og Bordeaux' høyreside som sådan. 2008-årgangen overbeviser stort.
Aase E. Jacobsen
06 Mars 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ch. Canon la Gaffelière 2008 (9831)preges av virkelig lekker frukt og stor fylde, frisk og saftig med deilig munnfølelse. En vin som smaker fortreffelig allerede, men som tåler minst 20 år i en god kjeller.

Preges av cabernet franc

Vinen signert grev Stephan von Neipperg er preget av sitt høyere (40 prosent) innslag av cabernet franc enn hva standarden er i St. Emilion (hvor merlot står for minst to tredeler av arealet). Det gir den et mer elegant preg av mørke skogsbær, krydder og urter, i tråd med druens aromaprofil.

Cabernet franc er den nye store druen

Slottet tilhører St. Emilions B-elite, såkalt premier grand cru classé B, og befinner seg derfor rett under Angélus, Ausone, Cheval Blanc og Pavie som utgjør A-laget. Den er også rimeligere enn flere av de andre 14 slottene i B-gruppen.

Møt en gammel kjenning fra St. Emilion

Ellers er St. Emilion-klassifiseringen forbundet med mye bråk. Den siste i 2012, som løftet nettopp Canon la Gaffelière opp i førstedivisjon (men altså ikke øverste eliteserie), ble nok en gang møtt med store protester. Først og fremst fra de tre slottene som ble degradert fra B-laget i forrige runde i 2006, og som medførte at den opprinnelige klassifiseringen fra 1996 ble gjort gjeldende igjen.

Slik er områdets klassifisering

Plasseringen i dette kartet har ikke uventet mye å si for inntektspotensialet – selvsagt i kombinasjon med kvaliteten på vinen.

 

Tilbake til røttene

Von Neipperg har levert stadig bedre kvalitet siden han overtok i 1985 selv om han midtveis gjorde et stilskifte, bort fra enkelte av de moderne teknikkene, og tilbake til en mer klassisk stil. Og nettopp i et ikke fullt så rikt år som 2008, kommer dette ekstra godt til uttrykk.

Også hans «garasjevin» La Mondotte har fått innpass blant de store, og som så mange andre viner i denne spesielle kategorien som kjennetegnes av høy ekstraksjon og mye ny eik, er den mye høyere priset enn sin mer klassiske bror.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her