Barolo for den kresne

Barolo for den kresne

Denne produsenten av barolo er så tradisjonell som overhodet mulig, men nye årganger kommer på løpende bånd, for nåkonsum eller vinkjeller.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Det er særlig Cappellanos to baroloer Barolo Pie Rupestris-Nebioli Otin Fiorin 2007 (90651) og Barolo Pie Franco-Michet Otin Fiorin 2005 (90659)  som ber om den absolutte stillhet. Begge kommer fra vinmarken Gabutti i Serralunga, og helt spesifikt fra den opprinnelige delen, før den ble utvidet.

Noe som den nå avdøde og svært kompromissløse Cappellano-patriarken Teobaldo protesterte mot ved å fjerne Gabutti fra etikettene. Derfor benevnes baroloene med Otin Fiorin som på piemontesisk betyr Fioranos hage.

Fantastiske matviner

Gabutti kjennetegnes av et jordsmonn dominert av silt, som har god evne til å holde på fuktighet og som derfor oppleves som kjølig. Den bidrar derfor med ekstra raffinement til den allerede elegante nebbiolodruen. Renato Ratti som er kjent for sin klassifisering av vinmarkene innen Barolo DOCG, gir Gabutti toppskår, som én av ti vinmarker.

Les mer om Serralunga her

Forskjellen i pris på de to vinene er større enn i kvalitet. Potensialet vil jeg si, er like stort for begge, og det betyr minst ti års lagring – trolig mye mer. Selv om årgangene er veldig forskjellige. Rupestris-Nebioli skifter i disse dager fra den tilgjengelige 2006 til den langt mer utilgjengelige, men derimot enda mer lovende, 2007. Som absolutt bør legges til side noen år, og definitivt må dekanteres flere timer i forveien om du likevel åpner den nå.

Disse vinene trenger lang tid i flaske for å vise alt hva de er gode for. Og det er mye. At de er fantastiske matviner, er vel unødvendig å si. Lam og vilt er selvsagte valg.

Lang uttrekkstid og fatmodning

Pie Franco lages som navnet antyder av druer fra upodete vinstokker. Og relativt unge sådanne. Da deler av vinmarken ble ødelagt av et uvær i 1989, valgte Teobaldo å plante den påny med det eksisterende plantematerialet (av nebbioloklonen Michet). Og rett og slett på enkleste måte ved å stikke stiklinger ned i jorda. Takket være det høye innholdet av silt (ekstra små sandkorn) og sand har ikke vinlusa funnet veien hit.

Druene til Barolo Rupestris – Nebioli kommer fra parseller plantet på 40-tallet. Selv om begge er uhyre elegante med mye av nebbiolos eksotiske florale preg, er det stilmessige forskjeller på de to.

Les mer om tradisjonalister her

Barolo Pie Franco-Michet er mer moden og bløt i frukten, men med tydelig tanninbitt. De upodete vinstokkene gir mindre druer og dermed større tanninuttrekk. Derfor vinifiseres denne vinen bare delvis med stilkene.

Ellers er vinmakingen hos Capellano veldig tradisjonell med lang uttrekkstid (inntil 3 uker) i sement og store eikefat. Modningen finner sted i store slavonske eller østerrikske eikefat i inntil 4 år. Ikke uventet lager Capellano herlig dolcetto og barbera i den samme komplekse tradisjonelle stilen. Og heldigvis til helt andre priser.

Verken poeng eller klassfisering

Selv om det er sønnen Augusto som etter Teobaldos død i 2009, lager vinen, lever den gamle fortsatt gjennom alle historiene om ham. Mest kjent er kanskje da han i 1983 ba den amerikanske journalisten Sheldon Wassermann om å la være å poenggi vinene hans. Noe amerikaneren etterlevde!

Bakgrunnen for oppfordringen var at med en produksjon på 20.000 flasker mente Teobaldo at hans viner aldri ville kunne nå ut til mer enn en liten skare av fans. I solidaritet med de som ikke er så godt rustet fra naturens side som han, og da tenkte han mest på vinmarkenes potensial, ønsket han ikke å være en del av verken topplister eller klassifiseringer.

Med en så liten produksjon er det opplagt at mengden som tilgodeses det norske markedet også er liten. Av dolcettoen kommer det eksempelvis bare 240 flasker, så her må man kjenne sin besøkelsestid – og det raskt.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Cappellano Barolo Otin Fiorin 2015

Produsent:
Cappellano
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
849,90 kr
Varenummer:
9065101
94 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Cappellano Barolo Piè Franco 2015

Produsent:
Cappellano
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
1 650,00 kr
Varenummer:
9065901
97 Poeng
Les smaksnotatene »

Cappellano Dolcetto d´Alba 2013

Produsent:
Cappellano
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
239,90 kr
Varenummer:
9852801
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Cappellano Barbera d'Alba Vigna Gabutti 2015

Produsent:
Cappellano
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
519,90 kr
Varenummer:
9852901
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen