Drikke
Barolo for den kresne

Barolo for den kresne

Denne produsenten av barolo er så tradisjonell som overhodet mulig, men nye årganger kommer på løpende bånd, for nåkonsum eller vinkjeller.
Aase E. Jacobsen
09 August 2012 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Det er særlig Cappellanos to baroloer Barolo Pie Rupestris-Nebioli Otin Fiorin 2007 (90651) og Barolo Pie Franco-Michet Otin Fiorin 2005 (90659) som ber om den absolutte stillhet. Begge kommer fra vinmarken Gabutti i Serralunga, og helt spesifikt fra den opprinnelige delen, før den ble utvidet.

Noe som den nå avdøde og svært kompromissløse Cappellano-patriarken Teobaldo protesterte mot ved å fjerne Gabutti fra etikettene. Derfor benevnes baroloene med Otin Fiorin som på piemontesisk betyr Fioranos hage.

Fantastiske matviner

Gabutti kjennetegnes av et jordsmonn dominert av silt, som har god evne til å holde på fuktighet og som derfor oppleves som kjølig. Den bidrar derfor med ekstra raffinement til den allerede elegante nebbiolodruen. Renato Ratti som er kjent for sin klassifisering av vinmarkene innen Barolo DOCG, gir Gabutti toppskår, som én av ti vinmarker.

Les mer om Serralunga her

Forskjellen i pris på de to vinene er større enn i kvalitet. Potensialet vil jeg si, er like stort for begge, og det betyr minst ti års lagring – trolig mye mer. Selv om årgangene er veldig forskjellige. Rupestris-Nebioli skifter i disse dager fra den tilgjengelige 2006 til den langt mer utilgjengelige, men derimot enda mer lovende, 2007. Som absolutt bør legges til side noen år, og definitivt må dekanteres flere timer i forveien om du likevel åpner den nå.

Disse vinene trenger lang tid i flaske for å vise alt hva de er gode for. Og det er mye. At de er fantastiske matviner, er vel unødvendig å si. Lam og vilt er selvsagte valg.

Lang uttrekkstid og fatmodning

Pie Franco lages som navnet antyder av druer fra upodete vinstokker. Og relativt unge sådanne. Da deler av vinmarken ble ødelagt av et uvær i 1989, valgte Teobaldo å plante den påny med det eksisterende plantematerialet (av nebbioloklonen Michet). Og rett og slett på enkleste måte ved å stikke stiklinger ned i jorda. Takket være det høye innholdet av silt (ekstra små sandkorn) og sand har ikke vinlusa funnet veien hit.

Druene til Barolo Rupestris – Nebioli kommer fra parseller plantet på 40-tallet. Selv om begge er uhyre elegante med mye av nebbiolos eksotiske florale preg, er det stilmessige forskjeller på de to.

Les mer om tradisjonalister her

Barolo Pie Franco-Michet er mer moden og bløt i frukten, men med tydelig tanninbitt. De upodete vinstokkene gir mindre druer og dermed større tanninuttrekk. Derfor vinifiseres denne vinen bare delvis med stilkene.

Ellers er vinmakingen hos Capellano veldig tradisjonell med lang uttrekkstid (inntil 3 uker) i sement og store eikefat. Modningen finner sted i store slavonske eller østerrikske eikefat i inntil 4 år. Ikke uventet lager Capellano herlig dolcetto og barbera i den samme komplekse tradisjonelle stilen. Og heldigvis til helt andre priser.

Verken poeng eller klassfisering

Selv om det er sønnen Augusto som etter Teobaldos død i 2009, lager vinen, lever den gamle fortsatt gjennom alle historiene om ham. Mest kjent er kanskje da han i 1983 ba den amerikanske journalisten Sheldon Wassermann om å la være å poenggi vinene hans. Noe amerikaneren etterlevde!

Bakgrunnen for oppfordringen var at med en produksjon på 20.000 flasker mente Teobaldo at hans viner aldri ville kunne nå ut til mer enn en liten skare av fans. I solidaritet med de som ikke er så godt rustet fra naturens side som han, og da tenkte han mest på vinmarkenes potensial, ønsket han ikke å være en del av verken topplister eller klassifiseringer.

Med en så liten produksjon er det opplagt at mengden som tilgodeses det norske markedet også er liten. Av dolcettoen kommer det eksempelvis bare 240 flasker, så her må man kjenne sin besøkelsestid – og det raskt.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Dolcetto d´Alba 2010 (98528)

Barbera d´Alba Gabutti 2008 (98529)

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her