Be inn til kubansk party

Be inn til kubansk party

Med litt planlegging kan du skape autentisk kubansk stemning i egen kåk med ekte vare i så vel glass som på tallerkenen.

Slutten av februar er karnevaltiden fremfor noen. Hvis du ikke bryr deg om kostymedelen av karnevalet, men er mer fristet av den opphetete stemningen forårsaket av rytmene, maten og drikken, foreslår vi et kubansk party.

Smaksrik mat og heftige rytmer

Det kubanske kjøkken er influert av så vel den spanske kulturen som av beliggenheten i Karibia.

Summa summarum betyr det mye smak. Mye krydder, godt med chili, tropiske frukter og grønnsaker, enkelt og rustikt, lettlaget, om enn ikke alltid like raskt.

Perfekt som festmat, siden du alltid må planlegge litt i forkant av en sammenkomst. Smaksrik mat er også utmerket for fester av dette slaget hvor det skal litt til for å trenge gjennom alle muren av heftige rytmer og stemningen de forfriskende drinkene skaper.

Morsomme navn

Avocado- og ananassalaten er den friske og fruktige motvekten til bønnegryten moros y cristianos som er en navnemessig fleip med de kristne spanske erobrerenes mangehundreårige kamp mot muslimene, ikke på Cuba men i Europa, og som på grunn av de svarte bønnene er en veldig typisk rett for denne delen av Amerika.

Den friterte kua er en annen klassisk cubansk rett og sandwichene er nok en arv fra amerikanerne som påvirket Havana-kulturen frem til de ble lempet ut av Castro i 1959.

Til sammen gir disse rettene en representativ smak av dagens Cuba som er en real smeltedigel. Mesteparten av forberedelsene til rettene kan gjøres i god tid, for kjøttet og bønnenes del må du begynne kvelden i forveien.

Stemningsskaper

Men da får du også bedre tid dagen etter til å konsentrere deg om å skape kubansk stemning i huset midtvinters.

Og til å forberede drinkene, for de skal også bidra. Mojito og Daiquiri er klassikere. Havana Ice Tea er en nyere drink signert en av Norges dyktigste bartendere, Jan Vardøen på Bar Boca på Grünerløkka.

Denne drinken er ekstre godt egnet til å løfte stemningen.

Tåler en støyt

Søte og sterke drinker i store mengder er imidlertid ikke det beste til mat, så du bør ha noen alternativer i bakhånd. Øl er selvsagt utmerket, og det nærmeste du kommer Cuba her til lands er jamaicanske Red Stripe, meksikanske Corona eller Sol. Alle tre er lette og friske øltyper som passer utmerket til sandwichene og salaten, men som blir litt lette til bønnegryten og kua. Derfor bør du ha litt vin i bakhånd.

Men for all del, ikke spander dyre viner, for når partystemningen er høy, og delvis forårsaket av cubanske drinker i starten, holder det fint med en vin som tåler en støyt.

Siden vi ikke importerer cubanske viner til Norge, og siden det ikke bør være noe savn, prøver vi oss på en argentiner. Vinene herfra er skapt for et rustikt kjøkken på linje med det fra Cuba. Og at de er bløte, runde og med fin bærsødme, egenskaper som er viktige for å møte så vel det tørre preget fra bønnene, chilien og krydderet.

Heftig avslutning

Et godt alternativ er  Trapiche Pure Malbec 2012 (8593) . En skikkelig partyvin med god sødme, bløthet og saftighet.

Ønsker du hvitvin i tillegg, er sørafrikanske Goats do Roam White 2013 (56044) helt super til dette formålet.

Og til dessert nyter cubanerne en bit ost sammen med frukten guava som til tider er å få i fersk tilstand i velassorterte fruktdisker.

Eller du kan hoppe rett til sigaren som du nyter med cubanernes svar på cognac, en vellagret rom, som selvsagt kan nytes helt uten sigar eller andre forstyrrende dufter. Prøv den flotte Ron Matusalem Gran Reserva (32765) som byr på en nydelig duft av tropisk frukt, karamell og fat, behagelig fruktig, bløt og rund, deilig lett søtlig ettersmak.

Havana Ice Tea

Ingredienser

litt
iste med sitronsmak

Fremgangsmåte

Rør sammen rom, Triple Sec og Rose's Lime. Fyll opp med 50/50 iste med sitronsmak og eplemost. Drinken pyntes med lime, ananas og mynte.

Sendt inn av

Foto: Lasse Berre

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Cubansk Mojito

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

4 cl
soda/Farris

Fremgangsmåte

Sendt inn av

Foto: Lasse Berre

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Moros y cristianos (muslimer og kristne)

Fremgangsmåte

Legg bønnene i vann over natten. Hell av bløtevannet og ha dem i en kasserolle. Fyll på med friskt vann slik at det er 2-3 cm over bønnene, og kok opp. La småkoke i 1 ½ time eller til de er møre.

Grovhakk løken. Rens paprikaen og grovhakk den. Gjør det samme med chilien. Finhakk hvitløken. Rens tomatene for frø og skinn og grovhakk dem. Varm opp oljen i en stor panne og fres løken til den er gylden. Tilsett paprika, chili og hvitløk og tomatterningene og la surre i 5 minutter. Tilsett deretter risen og la den surre et par minutter.

Hell deretter de ferdigkokte bønnene med restene av kokevannet over blandingen. Fyll på med vann slik at alt er dekt. La småkoke i 15-20 minutter eller til risen er passe kokt. Fyll eventuelt på med mer vann. Retten skal ikke være tørr. Smak til med salt og sukker.

Foto: opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Avocado- og ananassalat

Fremgangsmåte

Legg rødløken i isvann i 10 minutter. Hell av vannet og bland med salat, ananas og avocado. Pisk sammen olje, eddik, salt og pepper til dressingen og hell over. Bland alt forsiktig. Pynt med frisk koriander.

Foto: opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

cubansk sandwich

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

4 stk
ciabatta
4 stk
kald svinesteik i skiver
aluminumsfolie

Fremgangsmåte

Del opp brødene og smør begge delene med sennep og majones.

Legg kjøttskivene og osten lagvis på den ene brødhalvdelen. Legg på den andre halvdelen. Smør utsiden av brødene med smør. Pakk inn i folie. De kan gjøre alt klart frem til dette punktet.

Like før servering legges sandwichenepakkene i en tørr stekepanne på middels varme.

Plasser en annen stekepanne på toppen slik at det blir press på sandwichene. Steik i 2-3 minutter. Snu pakkene og steik på andre siden i 2-3 minutter til.

Hvis du har et sandwichjern, kan det selvsagt brukes.

Her kan du forsyne deg av veldig mange oppskrifter på sandwich

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Vaca Frita (stekt ku)

Fremgangsmåte

Legg kjøttet i en kasserolle og fyll opp med vann til det dekker kjøttet. Ha i laurbærbladene og pepperkorn. La trekke under lokk til kjøttet er mørt, ca halvannen time. La kjøttet avkjøles i kraften. Sett i kjøleskap over natten.

Bland krydderne.

Ta kjøttet opp av kraften og skjær det i passe store stykker. Bank med en kjøttbanker til kjøttbitene er blitt nærmere 50 prosent større. Gni kjøttbitene inn med krydderet og dynk med tørr sherry.

Varm oljen i en stekepanne og steik kjøttet på begge sider til den får fin steikeoverflate. Steik til slutt løken og paprikaen og arranger på serveringsfat sammen med kjøttet og sitronbåtene.

Foto: opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen