Dagens rett

Braisert breiflabb med safranrisotto

En hel breiflabbhale er en fest i seg selv, med lekker safranrisotto blir den perfekt
Foto: (iweta0077)

En hel breiflabbhale er en fest i seg selv, med lekker safranrisotto blir den perfekt

Ideen til denne retten kommer fra den Italienske klassikeren Osso Bucco som lages med kalveskank. Smakene passer også glimrende til breiflabb. Denne retten er kraftig både i smak og god god metthetsfølelse.
30 Juli 2022 - 00:00

Om du ikke er komfortabel med å steke en hel hale, kan du velge breiflabbkoteletter i stedet. Størrelsen på breiflabbhalen vil være veldig avgjørende for hvor lang tid det tar å lage retten. Breiflabbhalen skal være ferdig kokt men ikke overkokt slik at den blir tørr. Dette er en treningssak og man må bare prøve og feile litt, så det kan kanskje være lurt å velge koteletter av breiflabb første gang, som trening. For vi er sikre på at du kommer til å lage denne retten flere ganger. 

Her finner du mange andre spennende oppskrifter på breiflabb

Braisert breiflabb med safranrisotto

Braisert breiflabb med safranrisotto

Fremgangsmåte

Breiflabben:

  1. Flå og reinskjær breiflabbhalen. Breiflabb har mange lag med skinn. De ytterste er lettest å dra av med hendene ved hjelp av en kniv. De innerste lagene må fjernes ved å skjære dem bort med kniven. Halen bør være tilnærmet lik helt hvit.
  2. Ha salt og pepper på breiflabbhalen og bruner den/de i en panne på sterk varme slik at de får en brun og fin utside. Ikke stek på svak varme, da blir fisken gjennomstekt før den blir brun.

Grønnsaksragu:

  1. Kutt hvitløk i skiver og løken i små firkanter. Fres hvitløken i olivenoljen til den er gyllen og ha så i løken. Skru ned varmen litt slik at løken ikke får farge, men bare blir blank.
  2. Etter 3-4 minutter har du i sellerirot og gulrot som er kuttet i terninger à ½ x ½  cm. Fres i ytterligere 3-4 minutter.
  3. Hell deretter på hvitvin. Kok inn hvitvinen til 1/3.
  4. Hell over bokstomatene, laurbærblad og fiskekraften. Kok grønnsaksraguen til rotgrønnsakene er møre.

Innspurten:

  1. Halen skal koke ferdig i grønnsaksraguen slik at de får smak av grønnsakene og setter smak til raguen.
  2. Når rotgrønnsakene er møre has breiflabben i kjelen og kokes på svak varme i 10-20 minutter under lokk.
  3. Finhakk persillen og riv sitronskall på et rivjern. Smak til grønnsaksraguen med salt, pepper og sitronsaft.
  4. Når du serverer legger du alt på et fat eller serverer fra gryten og strør sitronskall og hakket persille over.

Risottoen:

  1. Varm opp fiskekraften med safran og hold den like under kokepunktet (en del av kraften vil fordampe så det kan hende du må spe på med litt vann underveis).
  2. Fres finhakket sjalottløk i olivenolje til den er myk, uten at den får farge.
  3. Ha i risen og vend risen godt inn i oljen. Rør alltid med en tresleiv og pass på at du får med deg all risen, også den som ligger i kantene.
  4. Hell på hvitvin og la denne koke helt inn under kontinuerlig røring.
  5. Når vinen er absorbert begynner du å spe med den varme fiskekraften, ca. 1 dl av gangen. Rør hele tiden og la risen absorbere all kraften før du har i mer.
  6. Når du har spedd ca. 5-6 dl av kraften, tar du en liten skje og smaker på risen. Når du synes risen er perfekt tar du den av varmen.
  7. Ha i parmesanosten og smak til med salt og pepper (du kan ha i en liten smørklatt også hvis du synes det er godt og føler gjestene dine kan overleve kaloriene). 

Tips:
Grunnen til at du skal røre kontinuerlig er at all risen skal få like mye væske og at ikke noe skal brenne fast i bunn eller kanter. Kraften du sper med må være varm fordi kokingen av risen ikke skal stoppe opp hver gang du sper med en ny øse. Det er en liten trenings- og smakssak å smake til risottoen. Risen skal være "al dente", dvs en liten hard kjerne.

Tips:
Å lage risotto er i motsetning til hva en italiener vil si, veldig enkelt. Det eneste du trenger er gode råvarer, god planlegging og god tid. Det viktigste med en risotto er at den spises med en gang den er perfekt kokt, fordi den bare fortsetter å utvikle seg og å svelle og derfor blir overkokt og dvask etter en tid. I denne risottoen er det ikke garnityr, så den er lett å lage.

Tips:
Når du skal lage denne retten er det viktig at fisken og risottoen er ferdig på samme tid. Dette kan være litt vanskelig i begynnelsen, men etter hvert som du har laget risotto noen ganger blir det lettere å beregne når det er 10-15 minutter til den er ferdig. Å lage en risotto tar ca. 20-25 minutter, så hvis du tar tiden kan du regne ut når du bør legge i breiflabben.

Oppskriften er hentet fra boken: Fisk og Vin av Gastronomisk Institutt, Kagge Forlag

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her