Grillmat
Bruk restene fra grillingen

Bruk restene fra grillingen

Rester av grillet makrell friskes opp med marinade og blir en deilig sommerrett. Her er oppskriften og drikkeforslagene.
Aase E. Jacobsen
23 Juli 2014 - 05:00

Hva er vel ikke mer vårlig enn makrell. Men er du lei av den kokte med agurksalat, bør du prøve den i grillet versjon. Og det blir garantert en ny favoritt. Skulle det bli rester til overs, er det bare fint, for de kan serveres kaldt etter en kjapp oppfriskning i marinade.

Syren frisker opp

Marinaden er syrlig og det er en fin motvekt mot (det sunne) makrellfettet. Vi trenger derfor et drikkefølge med gode syrer men også bra fylde siden makrell er en fisk det smaker mye av. Det peker mot en velproporsjonert hvitvin med andre ord. Eller et friskt sommerlig øl med en tilsvarende akevitt til. Tilbehøret som er en frisk avocadomos og kokte småpoteter istemmer preferansen for drikkefølge.

Elskverdig vin

Vi starter med en annen sommerlig schläger, nemlig Suavia Soave Vigne Nuovo 2012 (91982). Soave betyr mild, bløt og elskverdig på italiensk og det passer godt, for denne vinen er nettopp det. Her er god fruktighet og friskhet i skjønn harmoni. Men ikke uten ryggrad, for den innbydende stilen til tross, denne vinen hamler opp med mat av forskjellig kaliber. Også den marinerte grillete makrellen.

Superfrisk og rosa

I Østerrike, nærmere bestemt Südsteiermark som er et av landets beste kilder til superfriske roséviner, finner vi Langmann Schilcher Klassik 2013 (10218). Her er det syre mot syre, som hjelper godt på fiskefettet. Urtepreget i vinen matcher også veldig godt avocadomosen.

Klassisk eller med sødme

Nordmenn har en lei tendens til å unngå akevitt som matfølge i store deler av året. Det er dumt, og her bør vi lære av danskene, for de lettere akevittene er supre følger til sommerlig mat som denne makrellen. Simers Taffel (12301)er den av de klassiske akevittene med minst fatpreg. Her får krydderaromaene fritt spillerom, og det uttalte karvepreget finner en god match i makrellen, og særlig med avocadomosen til.

Servert lett avkjølt og sammen med et sommerfriskt øl som Lysholmer eller hveteølet Tucher Helles Hefe Weizen (99124)er den i sitt ess. Mange foretrekker noe mer sødme i akevitten, og Løiten Export (56600)er en slik, rund og med dempet karvepreg. Utmerket til retter som den grillete og marinerte makrellen.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Stekt makrell i marinade

Stekt makrell i marinade

Fremgangsmåte

  1. Fjern bein fra makrellfiletene, skjær noen snitt i skinnet og stek eller aller helst grill dem og la dem avkjøle.
  2. Finhakk løk og hvitløk og bland dette med olje, hvitvin og hvitvinseddik. Smak til med salt, pepper, sukker paprika og tabasco.
  3. Hell marinaden over makrellfiletene og la dem marinere ca 30 minutter. Det gjør imidlertid ikke noe om fisken blir liggende lengre i marinaden.
  4. Du kan servere en salat til og denne friske avocadomosen. 
  5. Kjør alt i mikser til glatt konsistens.

Lekre oppskrifter med makrell

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her