Grillmat
Bruk restene fra grillingen

Bruk restene fra grillingen

Rester av grillet makrell friskes opp med marinade og blir en deilig sommerrett. Her er oppskriften og drikkeforslagene.
Aase E. Jacobsen
23 Juli 2014 - 05:00

Hva er vel ikke mer vårlig enn makrell. Men er du lei av den kokte med agurksalat, bør du prøve den i grillet versjon. Og det blir garantert en ny favoritt. Skulle det bli rester til overs, er det bare fint, for de kan serveres kaldt etter en kjapp oppfriskning i marinade.

Syren frisker opp

Marinaden er syrlig og det er en fin motvekt mot (det sunne) makrellfettet. Vi trenger derfor et drikkefølge med gode syrer men også bra fylde siden makrell er en fisk det smaker mye av. Det peker mot en velproporsjonert hvitvin med andre ord. Eller et friskt sommerlig øl med en tilsvarende akevitt til. Tilbehøret som er en frisk avocadomos og kokte småpoteter istemmer preferansen for drikkefølge.

Elskverdig vin

Vi starter med en annen sommerlig schläger, nemlig Suavia Soave Vigne Nuovo 2012 (91982). Soave betyr mild, bløt og elskverdig på italiensk og det passer godt, for denne vinen er nettopp det. Her er god fruktighet og friskhet i skjønn harmoni. Men ikke uten ryggrad, for den innbydende stilen til tross, denne vinen hamler opp med mat av forskjellig kaliber. Også den marinerte grillete makrellen.

Superfrisk og rosa

I Østerrike, nærmere bestemt Südsteiermark som er et av landets beste kilder til superfriske roséviner, finner vi Langmann Schilcher Klassik 2013 (10218). Her er det syre mot syre, som hjelper godt på fiskefettet. Urtepreget i vinen matcher også veldig godt avocadomosen.

Klassisk eller med sødme

Nordmenn har en lei tendens til å unngå akevitt som matfølge i store deler av året. Det er dumt, og her bør vi lære av danskene, for de lettere akevittene er supre følger til sommerlig mat som denne makrellen. Simers Taffel (12301)er den av de klassiske akevittene med minst fatpreg. Her får krydderaromaene fritt spillerom, og det uttalte karvepreget finner en god match i makrellen, og særlig med avocadomosen til.

Servert lett avkjølt og sammen med et sommerfriskt øl som Lysholmer eller hveteølet Tucher Helles Hefe Weizen (99124)er den i sitt ess. Mange foretrekker noe mer sødme i akevitten, og Løiten Export (56600)er en slik, rund og med dempet karvepreg. Utmerket til retter som den grillete og marinerte makrellen.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Stekt makrell i marinade

Stekt makrell i marinade

Fremgangsmåte

  1. Fjern bein fra makrellfiletene, skjær noen snitt i skinnet og stek eller aller helst grill dem og la dem avkjøle.
  2. Finhakk løk og hvitløk og bland dette med olje, hvitvin og hvitvinseddik. Smak til med salt, pepper, sukker paprika og tabasco.
  3. Hell marinaden over makrellfiletene og la dem marinere ca 30 minutter. Det gjør imidlertid ikke noe om fisken blir liggende lengre i marinaden.
  4. Du kan servere en salat til og denne friske avocadomosen. 
  5. Kjør alt i mikser til glatt konsistens.

Lekre oppskrifter med makrell

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her