Dagens rett

Vermicelli med muslingsaus

Denne napolitanske pastaklassikeren blir enda bedre med skjell

Denne napolitanske pastaklassikeren blir enda bedre med skjell

Vermicelli alla Napoletana skal inneholde minst vermicelli, pecorino, tomat og basilikum, men her er også muslinger med å gi ekstra god smak.
02 Oktober 2021 - 00:00

Vermicelli forbindes oftest med en ekstra tynn spagettitype, som i tilfellene med vietnamesiske nudler. Men i Italia er det motsatte. Her er den etter loven tykkere enn spagetti med en diameter på 2.08 til 2.30 mm, mot 1.92-2 mm for den andre.

Vermicelli finnes imidlertid også i en tynn utgave, under navnet vermicellini. Den ene eller den andre er alltid den foretrukne pastasorten til muslinger.

Les mer om de ulike pastatypene

Her kan du se ulike oppskrifter med vermicelli

Men du kan fint bruke den langt mer tilgjengelige spagettisorten til denne retten. 

De øvrige råvarene er faktisk de viktigste. Friske muslinger, utvalget i en gjennomsnittlig norsk fiskedisk tilsier stort sett blåskjell, i så fall veldig gjerne de minste. 

Minst like viktig er tomatene som må være kjøttfulle og solmodne. Aller tryggest er det å velge hermetiske tomater, og da helst av typen San Marzano.

Er du så heldig å ha egendyrket basilikum, er du sikret god smakskraft. Men også den fra butikken gjør jobben. 

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vermicelli med muslingsaus som i Italia

Vermicelli med muslingsaus som i Italia

Fremgangsmåte

Skrubb muslingene (små blåskjell, hjerteskjell eller albueskjell) godt under kaldt, rennende vann. Kast alle som er åpne og ikke lukker seg når du kakker dem mot benken.

Hell vinen i en stor kjele, tilsett hvitløk og persillen og deretter muslingene. Legg på lokk og la det koke opp over sterk varme. La koke i ca 5 minutter til muslingene har åpnet seg. Rist ofte på kjelen.

Hell muslingene i et dørslag over en bolle og ta vare på kraften. La muslingene avkjøles såpass at du kan ta i dem, og ta så to tredjedeler ut av skjellene. Hell væsken fra skjellene i bollen med kokekraften. Kast alle muslinger som ikke har åpnet seg. Legg både rensede og urensede muslinger til side. De rensede i en bolle med lokk, så de holder seg varme.

Varm oljen i en kjele, ha i løk og la det surre under omrøring i ca 5 minutter, til løken er myk og har fått litt farge. Tilsett tomater og sil i kokekraften. Tilsett chili og smak til med salt og pepper.

Tips:
Om du ikke får tak i gode nok tomater, bruk to bokser hermetiske San Marzano-tomater.

Kok opp, legg lokket halvveis over kjelen og la det småkoke i 15-20 minutter. I mellomtiden koker du pastaen etter anvisningen på pakken. Finhakk resten av persillen.

Ha de rensede muslingene i tomatsausen, rør godt og varm forsiktig opp i 2-3 minutter.

La pastaen renne godt av seg og hell den i en oppvarmet bolle. Smak sausen til og hell den over pastaen. Bland godt. Pynt med resten av muslingene - gjerne i skjellene, dryss grovhakket basilikum over og server straks.

Se alt du kan lage med blåskjell

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

450 hvitviner testet: Ekteparet som lager de aller beste hvitvinskjøpene blant septembernyhetene
+
Tester

450 hvitviner testet: Ekteparet som lager de aller beste hvitvinskjøpene blant septembernyhetene

De beste GG-rieslingene har passert tusenlappen, men noen holder igjen. Fra superparet Carolin og Oliver Spanier får du enorm kraft for drøyt 700 kroner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt
+
Tester

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt

Om du frykter høsten, er trøsten at det er veldig mye godt rødt som lanseres i september.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?
+

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?

Mer enn en femdel av vinmarksarealet i Alsace er plantet med pinot blanc. Men i regionens hierarki, har druesorten en bunnplassering. Mesteparten av det som dyrkes inngår i den omfattende crémant-produksjonen, men det jobbes med å løfte dens status.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat
Dagens rett

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat

Fyr opp grillen og lag denne saftige og smakfulle svinenakken denne helgen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
450 hvitviner testet: Ekteparet som lager de aller beste hvitvinskjøpene blant septembernyhetene
+
Tester

450 hvitviner testet: Ekteparet som lager de aller beste hvitvinskjøpene blant septembernyhetene

De beste GG-rieslingene har passert tusenlappen, men noen holder igjen. Fra superparet Carolin og Oliver Spanier får du enorm kraft for drøyt 700 kroner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt
+
Tester

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt

Om du frykter høsten, er trøsten at det er veldig mye godt rødt som lanseres i september.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne
+
Godbiter i pollisten

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne

Og vi snakker verken om pinot noir eller chardonnay, derimot gamay.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi laksekotelettene en smaksrik omgang
Dagens rett
Grillede laksekoteletter med linseburgere, persille- og vårløksalat

Gi laksekotelettene en smaksrik omgang

I denne oppskriften får laksekotelettene et enkelt, men veldig smaksrikt følge som også tilfredsstiller vegetariske behov. Prøv bare selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?
+

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?

Mer enn en femdel av vinmarksarealet i Alsace er plantet med pinot blanc. Men i regionens hierarki, har druesorten en bunnplassering. Mesteparten av det som dyrkes inngår i den omfattende crémant-produksjonen, men det jobbes med å løfte dens status.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her