Dagens rett

Vermicelli med muslingsaus

Denne napolitanske pastaklassikeren blir enda bedre med skjell

Denne napolitanske pastaklassikeren blir enda bedre med skjell

Vermicelli alla Napoletana skal inneholde minst vermicelli, pecorino, tomat og basilikum, men her er også muslinger med å gi ekstra god smak.
02 Oktober 2021 - 00:00

Vermicelli forbindes oftest med en ekstra tynn spagettitype, som i tilfellene med vietnamesiske nudler. Men i Italia er det motsatte. Her er den etter loven tykkere enn spagetti med en diameter på 2.08 til 2.30 mm, mot 1.92-2 mm for den andre.

Vermicelli finnes imidlertid også i en tynn utgave, under navnet vermicellini. Den ene eller den andre er alltid den foretrukne pastasorten til muslinger.

Les mer om de ulike pastatypene

Her kan du se ulike oppskrifter med vermicelli

Men du kan fint bruke den langt mer tilgjengelige spagettisorten til denne retten. 

De øvrige råvarene er faktisk de viktigste. Friske muslinger, utvalget i en gjennomsnittlig norsk fiskedisk tilsier stort sett blåskjell, i så fall veldig gjerne de minste. 

Minst like viktig er tomatene som må være kjøttfulle og solmodne. Aller tryggest er det å velge hermetiske tomater, og da helst av typen San Marzano.

Er du så heldig å ha egendyrket basilikum, er du sikret god smakskraft. Men også den fra butikken gjør jobben. 

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vermicelli med muslingsaus som i Italia

Vermicelli med muslingsaus som i Italia

Fremgangsmåte

Skrubb muslingene (små blåskjell, hjerteskjell eller albueskjell) godt under kaldt, rennende vann. Kast alle som er åpne og ikke lukker seg når du kakker dem mot benken.

Hell vinen i en stor kjele, tilsett hvitløk og persillen og deretter muslingene. Legg på lokk og la det koke opp over sterk varme. La koke i ca 5 minutter til muslingene har åpnet seg. Rist ofte på kjelen.

Hell muslingene i et dørslag over en bolle og ta vare på kraften. La muslingene avkjøles såpass at du kan ta i dem, og ta så to tredjedeler ut av skjellene. Hell væsken fra skjellene i bollen med kokekraften. Kast alle muslinger som ikke har åpnet seg. Legg både rensede og urensede muslinger til side. De rensede i en bolle med lokk, så de holder seg varme.

Varm oljen i en kjele, ha i løk og la det surre under omrøring i ca 5 minutter, til løken er myk og har fått litt farge. Tilsett tomater og sil i kokekraften. Tilsett chili og smak til med salt og pepper.

Tips:
Om du ikke får tak i gode nok tomater, bruk to bokser hermetiske San Marzano-tomater.

Kok opp, legg lokket halvveis over kjelen og la det småkoke i 15-20 minutter. I mellomtiden koker du pastaen etter anvisningen på pakken. Finhakk resten av persillen.

Ha de rensede muslingene i tomatsausen, rør godt og varm forsiktig opp i 2-3 minutter.

La pastaen renne godt av seg og hell den i en oppvarmet bolle. Smak sausen til og hell den over pastaen. Bland godt. Pynt med resten av muslingene - gjerne i skjellene, dryss grovhakket basilikum over og server straks.

Se alt du kan lage med blåskjell

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her