Dagens rett

Cashew curry - krydret cashewgryte

Få vegetarretter er så eksklusiv som denne
Foto: (AmalliaEka)

Få vegetarretter er så eksklusiv som denne

Det er cashewnøttene som sørger for eksklusiviteten, men siden de utgjør selve basen i denne retten, er den ikke dyrere enn at den funker midt i uka.
02 Juni 2021 - 23:00

Cashew (også kalt kasju) heter kaju i India, så vi snakker om en klassisk fornorsking, ikke av et indisk ord, men portugisisk. Kasjutreet ble importert til India og Sørøst-Asia av portugiseren fra Brasil på midten av 1500-tallet. Hver frukt, eller eple, gir bare en nøtt, og den sitter under det kalabasslignende eplet. Det er årsaken til at nøttene er så kostbare, for selv om treet kan bli opptil 12 meter høyt, og bære en del frukt, er det likevel begrenset mengde. I tillegg er det en manuell prosess å rense nøttene fra skallet. 

Vietnam og India er største produsentland og der er nøttene ettertraktet som råvare for sitt høye innhold av næringsstoffer og gode milde smak. Der utnyttes ikke bare nøttene men også skallet som inngår i ulike droger og som biomateriale. Av frukten som er en såkalt falsk frukt, som blant andre jordbær, lages saft, destillater og konserver, men det er bare nøttene som eksporteres.  

Se våre andre retter med cashewnøtter

Her finner du mange spennende indiske retter

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Krydret cashewgryte Kaju Ki Sabzi som i India

Krydret cashewgryte  Kaju Ki Sabzi som i India

Fremgangsmåte

Blaøtlegg cashewnøttene i 1 time. Hell av bløtevannet og tørk med kjøkkenpapir.

Varm oljen og ha i sennepsfrø. Når de spretter, ha i spisskummen og knuste karriblader. Rør én gang.

Ha i nøtter og malte kryddere. Stek under omrøring til alt er godt blandet. 

Smak til med salt og sitronsaft. Tilsett 0,5 dl vann og ha i en blender til alt er godt blandet. Hvis du ønsker mer struktur i retten kan du kjøre halvparten i blender og blande med resten til slutt. 

Serveres varm med frisk koriander og naanbrød.

Tips:
Du kan også bruke denne retten som dip på et koldtbord. Da kjører du hele massen i blender. 

Se våre andre retter med cashewnøtter

Her finner du mange spennende indiske retter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her