Dagens rett
Denne retten er så tradisjonell at den er hip

Denne retten er så tradisjonell at den er hip

Sildegrynsuppe trenger riktignok litt modning for å bli den nye kultretten. Her får du både originalen og tips til en hurtigvariant.
Redaksjonen
15 Desember 2016 - 02:00

Alle regioner har sine særegenheter og landets tre nordligste fylker er intet unntak, spesielt ikke når det kommer til mat. Mens nordlendingene fnyser av «søringan» som spiser flesk og duppe, er det nok like mange søringer som rynker på nesa over å lage suppe med spekesild. Men begge retter er et uttrykk for den lokale råvaretilgangen.

Din nye livrett?

Denne oppskriften er hentet fra kokeboken Mat fra Nord-Norge. Tradisjonsmat fra Nordland, Troms og Finnmark som kom ut for et par år siden, men som fortsatt er like aktuell. Og forfatteren Eirik Nilssen beskriver den slik:

«Sildegrynsuppe er en gammel rett. Den er ikke bare kjempesunn - den er også kjempegod! Ta deg tid til å teste ut denne suppen på ditt eget kjøkken og få en ny livrett!»

I disse dager er mange i gang med å lage silderetter, og da er anledningen optimal for å prøve  noe nytt med sild.

Se alt det andre du kan  lage med spekesild

Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Sildegrynsuppe

Sildegrynsuppe

Fremgangsmåte

Vann ut byggryn og gule erter hver for seg og over natta. Vann ut hel sild like lenge. Skjær ut fileter av spekesilda. Om du bruker fileter, vann dem ut en time.

Byggryn og erter kokes med fenaknoken i 2 timer (til gryn og erter er bløte).

Grønnsaker og løk renses og kuttes i terninger og tilsettes suppen.

Kok grønnsakene i 15 minutter før du tilsetter skrellede poteter som er kuttet i terninger. Suppen skal koke på svak varme til potetene er kokt.

Tilsett de utvannede sildefiletene og smak til med timian og pepper.

Server med flatbrød.

Tips:
For en hurtigutgave kan du bruke prekokte byggryn (byggperler), gule erter fra boks, buljongterning og litt fårepølse i strimler i stedet for fenaknoken.

Sendt inn av Eirik Nilssen, Mat fra Nord-Norge

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette får du servert på verdens beste bar
+

Dette får du servert på verdens beste bar

Fem år etter at baren åpnet, plasserte Handshake Speakeasy i Mexico by seg på toppen av World’s 50 Best Bars-listen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Riojakupp til 189,90
+
Ukens vin

Riojakupp til 189,90

Myk og saftig med god konsentrasjon og moderat eikepreg er den moderne tilnærmingen til Rioja. Denne er dessuten godt priset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik havnet japansk gatemat innendørs
+

Slik havnet japansk gatemat innendørs

Over hele verden hentes arven fra den enkle gatematen fram, ofte retter som spises med hendene stående, eller på enkle serveringssteder. Men med noen unntak nytes japansk gatemat fortsatt innendørs.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når Mont d’Or kommer på bordet, må du ha vin fra Jura i glasset
+
Godbiter i pollisten

Når Mont d’Or kommer på bordet, må du ha vin fra Jura i glasset

Og når ost og vin kommer fra samme område, må det bli en match i himmelen. Her får du forslag som dekker hele spekteret av preferanser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dette får du servert på verdens beste bar
+

Dette får du servert på verdens beste bar

Fem år etter at baren åpnet, plasserte Handshake Speakeasy i Mexico by seg på toppen av World’s 50 Best Bars-listen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Riojakupp til 189,90
+
Ukens vin

Riojakupp til 189,90

Myk og saftig med god konsentrasjon og moderat eikepreg er den moderne tilnærmingen til Rioja. Denne er dessuten godt priset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Endelig på norsk - en kokebok fra Palestinas kjøkken
Dagens rett

Endelig på norsk - en kokebok fra Palestinas kjøkken

Denne kokeboka inspirerte til å bruke de usprøytede bladene på en vinplante, men du kommer langt med grønnkål fra butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nytt sølv i nordisk til Nikolai Haram Svolte

Den norske kandidaten i finalen i Nordisk mesterskap for vinkelnere ble slått hårfint av svenske Martin Mortenson.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få plasser: Bli med på en helaften med spanske smaker i Asker
Matkurs og vinkurs
Winedinner 21. november i Asker

Få plasser: Bli med på en helaften med spanske smaker i Asker

Denne kvelden vil du ikke gå glipp av! Er du i tvil? Ta en titt på menyen og se selv. Med et begrenset antall plasser, gjelder det å være rask for å sikre deg plass.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik havnet japansk gatemat innendørs
+

Slik havnet japansk gatemat innendørs

Over hele verden hentes arven fra den enkle gatematen fram, ofte retter som spises med hendene stående, eller på enkle serveringssteder. Men med noen unntak nytes japansk gatemat fortsatt innendørs.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her