Dagens rett
Denne retten er så tradisjonell at den er hip

Denne retten er så tradisjonell at den er hip

Sildegrynsuppe trenger riktignok litt modning for å bli den nye kultretten. Her får du både originalen og tips til en hurtigvariant.
Redaksjonen
15 Desember 2016 - 02:00

Alle regioner har sine særegenheter og landets tre nordligste fylker er intet unntak, spesielt ikke når det kommer til mat. Mens nordlendingene fnyser av «søringan» som spiser flesk og duppe, er det nok like mange søringer som rynker på nesa over å lage suppe med spekesild. Men begge retter er et uttrykk for den lokale råvaretilgangen.

Din nye livrett?

Denne oppskriften er hentet fra kokeboken Mat fra Nord-Norge. Tradisjonsmat fra Nordland, Troms og Finnmark som kom ut for et par år siden, men som fortsatt er like aktuell. Og forfatteren Eirik Nilssen beskriver den slik:

«Sildegrynsuppe er en gammel rett. Den er ikke bare kjempesunn - den er også kjempegod! Ta deg tid til å teste ut denne suppen på ditt eget kjøkken og få en ny livrett!»

I disse dager er mange i gang med å lage silderetter, og da er anledningen optimal for å prøve  noe nytt med sild.

Se alt det andre du kan  lage med spekesild

Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Sildegrynsuppe

Sildegrynsuppe

Fremgangsmåte

Vann ut byggryn og gule erter hver for seg og over natta. Vann ut hel sild like lenge. Skjær ut fileter av spekesilda. Om du bruker fileter, vann dem ut en time.

Byggryn og erter kokes med fenaknoken i 2 timer (til gryn og erter er bløte).

Grønnsaker og løk renses og kuttes i terninger og tilsettes suppen.

Kok grønnsakene i 15 minutter før du tilsetter skrellede poteter som er kuttet i terninger. Suppen skal koke på svak varme til potetene er kokt.

Tilsett de utvannede sildefiletene og smak til med timian og pepper.

Server med flatbrød.

Tips:
For en hurtigutgave kan du bruke prekokte byggryn (byggperler), gule erter fra boks, buljongterning og litt fårepølse i strimler i stedet for fenaknoken.

Sendt inn av Eirik Nilssen, Mat fra Nord-Norge

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her