Dagens rett

Paprikagryte med poteter

Det er utrolig hvor mye smak en skje paprika kan gi
Foto: (Mariha-kitchen)

Det er utrolig hvor mye smak en skje paprika kan gi

Det er ikke hvilket som helst paprikapulver som brukes i denne retten.
26 September 2021 - 23:00

Ungarerne er som sine naboer i det østlige Europa i overkant glad i sin paprika. Den skal kjennes, og med så milde ingredienser som poteter, løk og melk, trengs det er god dose.

Og slikt paprikapulver finnes i mange styrker, men glem for all del den vanlige paprikaen fra krydderhylla i nærbutikken. Den har ikke nok trøkk. Den ungarske rosenpaprikaen finnes også i flere grader, men da må du nok oppsøke er spesialforretning. Paprikaen må slett ikke være fra Ungarn. Europas største paprikaprodusenter er Tyrkia og Spania, og derfra kommer pulver i flere styrker. Også røykt paprikapulver som er en god erstatter, helt eller delvis, om du vil lage en vegetarisk utgave av den ungarske klassikeren gulasj. 

Vi har fått et tips av Sandor Horvath om å erstatte bacon med chorizopølse som er tilnærmet lik pølsen kolbaz som ungarerne bruker. Han mener dessuten at en klype karve hører med og at sylteagurk er et «must» til sammen med hvitt landbrød. - Da har du den autentiske smaken av ungarsk potetgryte, skriver Sandor. 

Se våre andre oppskrifter med paprikapulver

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Paprikagryte med poteter

Paprikagryte med poteter

Fremgangsmåte

Skrell potetene og skjær dem i skiver på ca ½ cm tykkelse. Skjær baconskivene i terninger og fres disse lett i pannen. Rens løken, skjær den i ringer og surr disse et øyeblikk i baconfettet.

Smør en ildfast form. Legg i potetskiver, bacon og løk lagvis. Dryss litt salt mellom og legg potetskivene øverst.

Bland paprika i melken og hell blandingen opp i formen. Fordel smørklatter på toppen. La formen stå i ca 50 minutter ved 160 C. Det skulle være tilstrekkelig til at alt blir mørt.

Tips: Du kan godt droppe baconskivene hvis du ønsker en vegetarisk rett. For å få røyksmaken, kan du bruke røykt paprikapulver (spansk) i stedet for den ungarske paprikaen. 

Tips:
I stedet for bacon skal du bruke chorizopølse som er tilnærmet lik pølsen kalt kolbaz som ungarerne bruker. En klype karve hører med og sylteagurk er et «must» til sammen med hvitt landbrød. Slik får du den autentiske smaken av ungarsk potetgryte.

Her finner du mange flere oppskrifter på grønnsaksretter, poteter og salater

Se våre andre oppskrifter med paprikapulver

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her