Dagens rett

Helstekt kalkun

Har du aldri laget helstekt kalkun før, følger du denne oppskriften
Foto: (olgna)

Har du aldri laget helstekt kalkun før, følger du denne oppskriften

Det er nemlig ikke så komplisert som det høres ut som. Derimot smaker det mye bedre siden fyllet trekker til seg alle de gode smakene.
Aase E. Jacobsen
30 Desember 2020 - 10:40

De fleste kalkuner som selges i disse dager er utstyrt med et steketermometer, men det er også de fleste stekeovner. Best smak blir det med lavere varme og lang tid slik at den får steke helt gjennom. Spesielt viktig er det når kalkunen er fylt som her. Det som også er viktig er å la den stå litt - minst 15 minutter - før du begynner å skjære i den. Kalkunkjøtt er magert kjøtt og vi vil beholde mest mulig av saftigheten helt til den ligger på tallerkenen. 

Her finner du forslag til tilbehør

Se alt du kan lage av kalkun og hva du bruker restene til

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Helstekt kalkun til jul og nyttår med farsestuffing

Helstekt kalkun til jul og nyttår med farsestuffing

Fremgangsmåte

  1. Tips: Til 6 personer trenger du en kalkun på 4 kilo.
  2. Tin den i kjøleskap eller et kaldt rom. Det tar fra 1 ½ - 2 døgn å tine en middels stor kalkun på 4-5 kg.
  3.  Når kalkunen er tint, skal innmatposen som ligger inni kalkunen tas ut. Putt tørkepapir inn i kalkunen for å fjerne blodrester og for å klargjøre den for stuffingen.
  4. Av innmaten koker du kraft, som er en god basis for saus, men ta vare på leveren for den skal brukes i stuffingen.
  5. Tips:Du kan bruke enten medisterfarse eller kyllingkjøttdeig til stuffingen.
  6.  Bland farsen med finhakket løk, hvitløk, cayennepepper, persille og paprika og lever skåret i terninger. Fyll farsen i kalkunen. Bruk en skje til dette.
  7. Bind fuglen opp før steking ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene.
  8.  Skjær et snitt i skinnet på brystet på hver side. Pensle kalkunen under brystskinnet med smeltet smør tilsatt sitronsaft, cayennepepper, litt salt og pepper. Pensle deretter utenpå. 
  9. Legg kalkunen i en langpanne hvis fuglen er stor eller i en ildfast form.
  10.  Ha litt vann i pannen under steking, slik at stekesjyen ikke fordamper. Stekesjyen skal brukes i sausen for å gi ekstra god smak.
  11. Stek kalkunen i stekeovnen ved 150 grader. Farsefylt kalkun trenger litt lenger steketid enn en kalkun som ikke er fylt. En farsefylt kalkun på 4-5 kilo trenger derfor ca 4 timer.
  12. Tips:Du kan også steke farsefyllet i en form for seg selv ved 175 grader i 30 minutter.
  13. Transjering:
    Bruk en spiss, skarp kniv og skjær ned langs langs hele brystbenet. Likeledes skjærer du et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær den så i ca ½ cm tykke skiver. Samle skivene som til en hel filet igjen, og legg dem tilbake på skroget. Kalkunen er nå klar til servering!
  14. Ved annengangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp. Alternativt kan hele kalkunen skjæres opp på forhånd, men da mister du anledningen til å sende rundt festpyntet kalkun med hvite papirmansjetter.
  15.  Koke kraft
    Brun innmaten i smør i en kjele. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke 1 - 2 timer. Bland silt sjy og kraft og mål opp hvor mye det blir. Tilsett eventuelt hønsebuljong, det vil si vann og buljongterning, slik at du får nok kraft til sausen. 

Se alt du kan lage av kalkun og hva du bruker restene til

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen
Ukens kake
Julstjerne - hvetekrans med mørk sjokolade, appelsin, rørsukker og kanel

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen

Masse kanel, sjokolade og appelsin sikrer julestemningen sammen med formen på kringlen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her