DAGENS RETT: Krydderbakt hel småkveite med kremet blomkål og skalldyrglace

Dagens rett Krydderbakt hel småkveite med kremet blomkål og skalldyrglace

( )

Slå til med helstekt kveite i kveld

Kveite er vår festfisk nummer en og når den bakes hel i ovnen og serveres med din egen skalldyrsaus belønnes du rikelig med smak. Litt med tidkrevende tilbehør riktignok, men det er det verdt.

Ikke minst brer det seg julelignende aromaer i huset når kveita bakes med denne krydderblandingen. De intense krydderaromaene matches av skalldyrsausen og det hele balanseres av sødmen fra blomkålelementene. Du trenger ikke poteter til dette måltidet, men små smørkokte nypoteter smaker også helt fantastisk ved siden av.  

Se våre andre oppskrifter med kveite

Får du ikke tak i småkveite, kan du bruke piggvar eller slettvar. 

Skaff deg dagens rett som e-post

Krydderbakt hel småkveite med kremet blomkål og skalldyrglace

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 20 minutter

Ingredienser

3 ss
urter
Krydderblanding:
1 ts
1 ts
0.5 ts
30 g
Skalldyrglace:
0.5 stk
0.5 ts
Kremet blomkål:
2.5 dl
2 ss

Fremgangsmåte

Rens, skrap og vask kveiten godt, klipp av finner, kutt bort hode og hale. Snitt forsiktig i skinnet, først en gang på langs og tre ganger på tvers, dette for å gjøre det enklere å porsjonere etter steking. Gjøres på begge sider. Smøret smøres på begge sider av kveiten og krydres med krydderblandingen. Legges i en ildfast form.

Forvarm ovn til 250 grader. Kveiten settes inn i varm ovn og steker der til den er ferdig , ca 20 minutter. Ta ut og la hvile. 

Skalldyrglace:
Skall fra reker, hummer eller sjøkreps knuses. Grønnsaker renses og finkuttes.Varm olje i en vid kjele og tilsett skall og grønnsaker, fres til gyllen bruning. Hell på cognac og sett fyr, la brenne ut før tomatpuré og timian tilsettes, fres i 2 minutter. Tilsett kraft, kok opp, skum godt av alt som legger seg på toppen, kok forsiktig i 30 minutter. Sil og kok inn til ca. 2 dl. gjenstår. Pisk inn usaltet smør rett før servering

Kremet blomkål:
Blomkål renses, vaskes og deles i små buketter. Avskjær kokes i lettsaltet vann i 40 minutter, sil og ta vare på kraften.

Tips:
Har du andre grønnsaker som kan være med i kraften, som en løk eller gulrot, blir den enda bedre.

Blomkålbuketter kokes møre i melk og kraften fra avskjæret. Sil og kok inn kraften til 1/4 liter gjenstår. Smelt smør og tilsett hvetemel, la frese på svak varme i 2 minutter uten at det tar farge, spe med blomkålkraft til glatt fin saus og tilsett fløten. Smak til med salt og pepper, siles.

Servering:
Skalldyrsausen varmes og smør piskes inn. Blomkålsausen varmes rett før servering, tilsett den kokte blomkålen og anrett blomkålstuingen i midten av en stor middagstallerken. Fisken tas ut av ovnen, fileten løftes forsiktig av bena, legges fint oppå blomkålen og med skalldyrsaus rundt. Pyntes med kryddergrønt, gjerne frisk estragon.

Mange flere oppskrifter med kveite finner du her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

 

 

Sendt inn av

Foto:

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen