Krydderbakt hel småkveite med kremet blomkål og skalldyrglace
Aperitif

Krydderbakt hel småkveite med kremet blomkål og skalldyrglace

Kveite er manges favorittfisk. Når du baker den hel i ovnen og lager din egen skalldyrsaus blir det ren nytelse.

Fremgangsmåte

  1. Rens, skrap og vask kveiten godt, klipp av finner, kutt bort hode og hale.
  2. Snitt forsiktig i skinnet, først en gang på langs og tre ganger på tvers, dette for å gjøre det enklere å porsjonere etter steking. Gjøres på begge sider.
  3. Smøret smøres på begge sider av kveiten og krydres med krydderblandingen. Legges i en ildfast form.
  4. Forvarm ovn til 250 grader. Kveiten settes inn i varm ovn og steker der til den er ferdig , ca 20 minutter. Ta ut og la hvile. 
  5. Skalldyrglace:
    Skall fra reker, hummer eller sjøkreps knuses. Grønnsaker renses og finkuttes.Varm olje i en vid kjele og tilsett skall og grønnsaker, fres til gyllen bruning.
  6. Hell på cognac og sett fyr, la brenne ut før tomatpuré og timian tilsettes, fres i 2 minutter.
  7. Tilsett kraft, kok opp, skum godt av alt som legger seg på toppen, kok forsiktig i 30 minutter. Sil og kok inn til ca. 2 dl. gjenstår. Pisk inn usaltet smør rett før servering
  8. Kremet blomkål:
    Blomkål renses, vaskes og deles i små buketter. Avskjær kokes i lettsaltet vann i 40 minutter, sil og ta vare på kraften.
  9. Tips:
    Har du andre grønnsaker som kan være med i kraften, som en løk eller gulrot, blir den enda bedre.
  10. Blomkålbuketter kokes møre i melk og kraften fra avskjæret. Sil og kok inn kraften til 1/4 liter gjenstår. Smelt smør og tilsett hvetemel, la frese på svak varme i 2 minutter uten at det tar farge, spe med blomkålkraft til glatt fin saus og tilsett fløten. Smak til med salt og pepper, siles.
  11. Servering:
    Skalldyrsausen varmes og smør piskes inn.
  12. Blomkålsausen varmes rett før servering, tilsett den kokte blomkålen og anrett blomkålstuingen i midten av en stor middagstallerken.
  13. Fisken tas ut av ovnen, fileten løftes forsiktig av bena, legges fint oppå blomkålen og med skalldyrsaus rundt.
  14. Pyntes med kryddergrønt, gjerne frisk estragon.

Mange flere oppskrifter med kveite finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag blir det ekstra god pasta til middag
Dagens rett

I dag blir det ekstra god pasta til middag

Kjøttboller gir et mer interessant resultat for pastasausen enn å bare steke kjøttdeigen på vanlig måte. Og med brede pappardelle-pastabånd blir den ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her