DAGENS RETT: Kveite til jul

Dagens rett Kveite til jul

(Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen)

Om du ikke hadde kveite på julaften, er det nå du skal velge denne lekkerbiskenen

Få fiskeslag tar intense smaker like godt som kveite. I denne oppskriften er det sausen som har med seg alle smakene. Selv om ingredienslista er lang, er den rask å lage.

Kveite er en fet fisk, men trives godt med smørbaserte sauser. Denne smørsausen er ikke av de aller feteste, men trenger både smøret og fløten for å møte kryddersmakene. Om du ikke vil ha potetpure til, kan du velge kokt ris.

Se alle våre andre oppskrifter med kveite

Skaff deg dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Slik lager du kveite til jul

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

0.5 stk
stk
Smørsaus:
0.5 stk
fennikel, frisk
1 stk
0.5 stk
kardemomme, hel
1.5 dl
eplejuice
2.5 dl
75 g
stk
salt og pepper
Mandelpotetpuré:
25 g
mandelflak
500 g
mandelpotet
2.5 dl
matfløte
75 g
stk
olivenolje
2 stk
salt og pepper

Fremgangsmåte

Kveite:
Sett stekeovnen på 180 grader.

Skrap fiskeskinnet godt, og skyll og tørk det. Skjær et kryss ned til ryggbeinet på hver side av kveiten.

Ha kveiten med skinnsiden opp i en ildfast form med olivenolje i bunnen. Skjær sitron og hvitløk i skiver og legg i snittene på kveiten.

Pensle kveiten godt med olivenolje og dryss med salt.

Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kveiten. Stek kveiten til den har ca. 50 grader i kjernen, da er den fortsatt saftig. Det tar ca. 20 minutter avhengig av tykkelsen på kveitestykket.

Husk at den ettersteker noe når den kommer ut av stekeovnen. 

Smørsaus:
Kutt fennikel, sukkererter og eple i små biter. Kok opp lettsaltet vann.

Kok fennikelen i ca. 1 minutt, ha deretter i sukkerertene. Kok videre i ca. 1 minutt. Hell av vannet og skyll grønnsakene i iskaldt vann til de er kalde.

Finhakk sjalottløk og grovhakk hvitløk, og surr sammen med kardemomme og stjerneanis i olivenolje til løken er blank.

Hell over eplejuice og hvitvin. Kok dette til det halve. Hell i fløte og kok til det halve igjen. Rør inn smøret. Sil sausen over i en ny kjele og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Bland litt dill sammen med epleterningene, fennikel og sukkererter, og rør dette inn i sausen ved servering. 

Mandelpotetpuré:
Sett stekeovnen på 150 grader. Ha mandelflakene på et stekebrett og drypp med litt olivenolje. Sett brettet inn i stekeovnen og stek flakene gyllen og sprø, ca. 10 minutter. Dryss maldonsalt og hakket timian over mandelflakene.

Skrell og kok mandelpotet møre. Ha smør og fløte i kasserollen sammen med potet og mos det godt sammen. Smak til med salt og pepper. 

Servering:
Dra skinnet av kveiten og server med mandelflak på toppen, og smørsaus og mandelpotetpuré ved siden av.

 Tips: Om du ikke vil ha potetpure til, kan du velge kokt ris.

 Se alle våre andre oppskrifter med kveite

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen