Dagens rett

Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.
24 Desember 2024 - 01:00

Torsk på julaften er en geografisk bestemt tradisjon. Så om du ikke har den inne, er det likevel fornuftig å inkludere torsk i julemenyen. Både fordi torsken smaker så godt på denne tiden av året og ikke minst fordi det er et velkomment hvileskjær i all kjøttmaten. Får du ikke tak i fersk torsk, kan du godt velge den vakuumpakkete eller fryst torsk av god kvalitet.

Se alt det andre lekre du kan lage med torsk 

Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

Fremgangsmåte

  1. Torsk: Hvis fisken har skinn, behold skinnet på og skrap det godt. Dryss salt på kjøttsiden og la hvile i 10 minutter.
  2. Vask bort saltet, tørk med kjøkkenpapir og del opp i serveringsstykker.
  3. Knus hvitløken med den flate siden av en kniv.
  4. Varm opp olje i en panne, ha i hvitløk og timian og legg fiskebitene oppå med skinnesiden ned i ca 4 minutter. Snu fisken og tilsett smør i pannen. Trekk pannen av platen og la fisken hvile i ca 4 minutter. Da er den perfekt stekt.
  5. Ta fisken ut av pannen og hold den varm, mens du lager sausen i samme panne. 
  6. Appelsinsaus: Press appelsinen oppi pannen. Kok inn til halvparten gjenstår. Sil og ha over i en liten kjele. Pisk inn smøret i terninger. Smak til. Varm opp før servering. 
  7. Potetmos: Skrell poteter. Kutt i biter og kok møre i lettsaltet vann, ca 15 minutter. Hell av kokevannet. Mos potetene. Tilsett smør og fløte og rør til jevn mos. Smak til. 
  8. Salat: Skrell appelsinen og del inn i båter. Fjern skinnet på båtene. Skjær fennikel tynt med en mandolin eller ostehøvel. Bland appelsinbåter, fennikel og rødløk forsiktig i olivenolje og smak til. 
  9. Rotchips: Skrell og skjær gulrot og rødbete i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin eller ostehøvel. Ha i en bolle med iskaldt vann. Tørk godt av grønnsakene.
  10. Varm opp olje til 180 grader. Når det freser rundt en liten trebit, er oljen varm nok.
  11. Stek grønnsakene i små batcher til de er lyst gylne og sprø. Rødbeter blir fort brent, så pass på. Ta opp med en hullsleiv og legge på kjøkkenpapir slik at overflødig olje drypper av. Dryss over salt og pepper. 
  12. Server fisken med appelsinsaus, potetmos og salat. Strø chipsen på toppen. 

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her