Dagens rett

Oksestek med rødvinssaus og fløtegratinerte poteter

Mer klassisk enn dette blir knapt en søndagsmiddag

Mer klassisk enn dette blir knapt en søndagsmiddag

Vi kan nesten ikke vente til det blir søndag med en slik rett på menyen. Følg denne enkle oppskriften, og du er garantert suksess.
07 Mars 2020 - 02:01

Å opppholde seg i et hus hvor det står en oksesteik og godgjør seg i ovnen er en nytelse i seg selv. Lag en ekstra stor steik og inviter hele slekta. Da blir du populær.

Oksestek med rødvinssaus

Oksestek med rødvinssaus

Fremgangsmåte

  1. Gni steken inn med salt og pepper og sett et steketermometer i den tykkeste delen.
  2. Skrell løk og gulrøttene og del løken i båter og gulrøttene i biter.
  3. Legg steken i en ildfast form eller langpanne og fordel løk og gulrøtter rundt.
  4. Sett den i forvarmet stekeovn på 175°C. Etter ca ½ time helles vann i formen. Etterfyll vann i løpet av steketiden dersom det er nødvendig.
  5. Steketiden er avhengig av tykkelsen på steken. Når termometeret viser 65°C er steken rosa inni. Ved 70°C er snittflaten grå - altså helt gjennomstekt.
  6. Ta steken ut av ovnen  litt før den når ønsket kjernetemperatur, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile minst 15 minutter før du skjærer den i skiver.
  7. Rødvinssaus:
  8. Finhakk løk og hvitløk og fres det i smør/magarin over middels høy varme til det blir blankt og mykt, men uten at det tar farge.
  9. Pisk inn kraften og rødvinen.
  10. Tilsett timian og pepper og kok sausen minst 30 min til nesten halvert mengde.
  11. Sil sausen.
  12. Kok opp. Rør evt ripsgeleen inn.
  13. Rør inn smør litt av gangen til en blank og fin saus.
  14. Smak til med evt salt. 
  15.  Server oksesteken skjørt i skiver med fløtegratinerte poteter, grønnsakene og rødvinssausen.

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik lager du fløtegratinerte poteter

Slik lager du fløtegratinerte poteter

Fremgangsmåte

  1. Potetene skrelles og skjæres i tynne skiver før de legges over i en smurt ildfast form, gjerne taksteinslagt. Dryss så over finhakket hvitløk, salt og pepper.
  2. Hell over fløten. Formen settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 °C. Beregn steketiden til vel 1 time. Ca. 20 minutter før formen skal tas ut, drysses det over et lag med reven ost.

Tips:
Gratinerte poteter kan varieres mye. Finhakket løk, tynne purreringer, finhakket paprika og ev. litt chili kan med fordel nyttes. Sopp i skiver kan også være et alternativ.

Dersom potetskivene gis et oppkok først, forkortes tiden i stekeovnen.

Fløtestuede poteter kan serveres til så mye, eksempelvis til roastbiff, kylling, kalkun og kokt skinke for å nevne noe. En grønn salatbolle ved siden av er meget godt.

NB. Lag store porsjoner med gratinerte poteter, da erfaringen tilsier at det "går mye", mens "tilbehøret" drøyes!

Se alt det gode du kan bruke poteter til

Spenstige potetretter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her