Dagens rett

Oksestek med rødvinssaus og fløtegratinerte poteter

Mer klassisk enn dette blir knapt en søndagsmiddag

Mer klassisk enn dette blir knapt en søndagsmiddag

Vi kan nesten ikke vente til det blir søndag med en slik rett på menyen. Følg denne enkle oppskriften, og du er garantert suksess.
07 Mars 2020 - 01:01

Å opppholde seg i et hus hvor det står en oksesteik og godgjør seg i ovnen er en nytelse i seg selv. Lag en ekstra stor steik og inviter hele slekta. Da blir du populær.

Oksestek med rødvinssaus

Oksestek med rødvinssaus

Fremgangsmåte

  1. Gni steken inn med salt og pepper og sett et steketermometer i den tykkeste delen.
  2. Skrell løk og gulrøttene og del løken i båter og gulrøttene i biter.
  3. Legg steken i en ildfast form eller langpanne og fordel løk og gulrøtter rundt.
  4. Sett den i forvarmet stekeovn på 175°C. Etter ca ½ time helles vann i formen. Etterfyll vann i løpet av steketiden dersom det er nødvendig.
  5. Steketiden er avhengig av tykkelsen på steken. Når termometeret viser 65°C er steken rosa inni. Ved 70°C er snittflaten grå - altså helt gjennomstekt.
  6. Ta steken ut av ovnen  litt før den når ønsket kjernetemperatur, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile minst 15 minutter før du skjærer den i skiver.
  7. Rødvinssaus:
  8. Finhakk løk og hvitløk og fres det i smør/magarin over middels høy varme til det blir blankt og mykt, men uten at det tar farge.
  9. Pisk inn kraften og rødvinen.
  10. Tilsett timian og pepper og kok sausen minst 30 min til nesten halvert mengde.
  11. Sil sausen.
  12. Kok opp. Rør evt ripsgeleen inn.
  13. Rør inn smør litt av gangen til en blank og fin saus.
  14. Smak til med evt salt. 
  15.  Server oksesteken skjørt i skiver med fløtegratinerte poteter, grønnsakene og rødvinssausen.

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik lager du fløtegratinerte poteter

Slik lager du fløtegratinerte poteter

Fremgangsmåte

  1. Potetene skrelles og skjæres i tynne skiver før de legges over i en smurt ildfast form, gjerne taksteinslagt. Dryss så over finhakket hvitløk, salt og pepper.
  2. Hell over fløten. Formen settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 °C. Beregn steketiden til vel 1 time. Ca. 20 minutter før formen skal tas ut, drysses det over et lag med reven ost.

Tips:
Gratinerte poteter kan varieres mye. Finhakket løk, tynne purreringer, finhakket paprika og ev. litt chili kan med fordel nyttes. Sopp i skiver kan også være et alternativ.

Dersom potetskivene gis et oppkok først, forkortes tiden i stekeovnen.

Fløtestuede poteter kan serveres til så mye, eksempelvis til roastbiff, kylling, kalkun og kokt skinke for å nevne noe. En grønn salatbolle ved siden av er meget godt.

NB. Lag store porsjoner med gratinerte poteter, da erfaringen tilsier at det "går mye", mens "tilbehøret" drøyes!

Se alt det gode du kan bruke poteter til

Spenstige potetretter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her