Dagens rett

Pasta med oksehaleragu

Pasta kan også serveres som søndagsmiddag når det legges så mye kjærlighet i den som her 
Foto: (Sara Johannessen)

Pasta kan også serveres som søndagsmiddag når det legges så mye kjærlighet i den som her 

Den og andre søndagsmiddager og middager for hele uka er tema for God mat hele uka - den siste kokeboka fra Lise Finckenhagen som er så god at den fortjener en plass blant årets finalister i Beste norske kokebok 2019.
Aase E. Jacobsen
23 November 2019 - 01:06

At hverdagsmiddagen er viktigst, har Lise Finckenhagen tatt på blodig alvor. For selv om denne utvalgte oppskriften passer best som søndagsmiddag siden oksehalene krever lang tid i ovnen, er den verken finere eller mer komplisert enn rettene Lise vil ha oss til å spise på mandag, tirsdag, onsdag, torsdag eller fredag. Lørdag er faktisk i sin helhet viet til Lises guilty pleasure, kaker og søtsaker. Hun vil rett og slett at vi skal kose oss hele uka. Hvam kan si nei til det? 

Se alle finalistene i Beste norske kokebok 2019

Juryen mener denne kokeboka er en av årets beste norske:

 

God mat hele uka

Lise Finckenhagen, Font Forlag 

Her gjør Lise Finckenhagen det hun er aller best til, nemlig å inspirere oss til å lage sunn, god og fargerik mat også på hverdager. Hjemmelagde fiskeboller, tandoorikylling med currysaus og flesk og duppe ser alle like enkle og fristende ut, takket være Lises pedagogiske penn og fotograf Sara Johannessen Meeks nærmest spiselige bilder.

Om den blir årets aller beste, avsløres den 28. november kl. 17 under prisutdelingen i Norli Bokhandel, Universitetsgata 22 i Oslo. Sett av datoen for det blir gode muligheter til å møte årets kokebokforfattere og teste ut smaksprøver. 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Bestill dagens rett som e-post

Lise Finckenhagens pasta papardelle med oksehaleragu

Lise Finckenhagens pasta papardelle med oksehaleragu

Fremgangsmåte

Varm stekeovnen til 130 grader. Hakk løk og hvitløk og skjær gulrot og selleri i små terninger. Krydre oksehalene med litt salt og pepper. Bruk en romslig ildfast gryte og brun alle oksehalestykkene i gryten. Ta de opp av gryten så lenge, og brun grønnsakene i samme gryte. Legg oksehalene tilbake igjen. Tilsett knuste tomater, timian, laurbær og rødvin. Fyll opp med vann til det så vidt dekker halene. La det hele få et oppkok. Dekk gryten med tett lokk (aluminiumsfolie kan også brukes) og sett den inn i stekeovnen. La oksehalene stå der i tre til fire timer. Kjøttet skal bli helt mørt. 

Løft de ferdigkokte oksehalene opp av kraften og plukk av kjøttet. La kraften få koke inn til sausekonsistens mens du renser halene (rør av og til). Sil sausen og gni grønnsakene gjennom silen, eller la den bare være som den er med biter av grønsaker.  Ha kjøttet tilbake i sausen og smak til med salt og pepper. 

Kok pastaen al dente i rikelig med lettsaltet vann. Hell av kokevannet og bland pastaen med oksehaleraguen eller server det hver for seg. Dryss over finhakket persille og revet parmesan.  

Tips:
Du kan godt bruke en annen type bred pasta.

Tips:
2 dl rødvin kan erstattes med 3 dl mørkt øl hvis ønskelig.  Andre grønnsaker som en bit sellerirot, purre eller en rød chili (renset for frø og finhakket), kan også tilsettes kraften. Koking av oksehaler tar tid, så når du først er i gang, kan det være greit å koke en hel gjeng for å så fryse ned det du ikke skal bruke.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Lise Finckenhagen, fra kokeboken God mat hele uka, finalist i Beste norske kokebok 2019

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her