Dagens rett

Rognkaker

Nå kan besteforeldregenerasjonens mat bli trendy

Nå kan besteforeldregenerasjonens mat bli trendy

Med Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen blant årets finalister til den høythengende æresbevisningen Beste norske kokebok 2020, ligger det an til at også den oppvoksende slekt får lysten på skikkelig retromat,
17 November 2020 - 01:00

Både Eirik Nilssen og Halvar Ellingsen er store entusiaster for nordnorske mattradisjoner. Mens Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen er Halvars andre kokebok, har Eirik lengre erfaring, og dette er hans andre gang som finalist i Beste norske kokebok, sist var i  2014. Mens Halvar til daglig lærer folk nordpå å sitte til bords i fem strake timer for å nyte lokale råvarer i fine dining-form, jobber Eirik nå for det meste med å formidle mattradisjoner. Dette er den tredje i serien av tradisjonsmat fra nord. Hans bakgrunn er imidlertid fra fine dining gjennom kommunikasjonsjobben for Bocuse d'Or Norge i en årrekke.

Eirik skriver "Er det ikke de tradisjonelle, trygge rettene som ligger ditt hjerte nærmest?" Jo, så absolutt, men for mange er dette mer eksotisk enn taco og pizza. Mat de kanskje har smakt eller bare hørt om av besteforeldrene. 

Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen  er mer enn matnostalgi, den formidler også en matkultur som for all del ikke må gå tapt, men som lever farlig.  

Om det holder til tittelen Beste norske kokebok i 2020, får du vite 26. november.

Kokeboka Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen er finalist i Beste Norske Kokebok 2020

Her er juryens begrunnelse:

 

Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen, Halvar Ellingsen og Eirik Nilssen, Senja Matstudio

Nostalgi og folkelighet går hånd i hånd i denne hyllesten til hverdagsmaten fra en sentral del av Norges matfat. Her kommer tradisjonsrettene som perler på en snor, som sild og hvalkjøtt, men også flesk, erter og lapskaus. Det er umulig å se på de enkle og fine bildene uten å bli skrubbsulten.

Slik lager du rognkaker

Slik lager du rognkaker

Fremgangsmåte

  1. Skjær et snitt i rognposen og skrap ut rognen. Fjern eventuelle blodårer og andre urenheter.
  2. Kok potetene og skrell dem. Knus potetene fint og bland med rogn, egg, salt, potetmel og sort pepper.
  3. Varm litt smør i en stekepanne og stek rognkakene på medium varme. Røra skal være tykk, men litt flytende.
    Den vil renne litt utover i panna før den setter seg. Er den for rennende kan den justeres med litt potetmel.

Stek rognkakene gylne og server med råkostsalat, kokt potet og smeltet smør eller baconfett.

Flere deilige oppskrifter med rogn

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Oppskriften er hentet fra kokeboka Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen er finalist i Beste Norske Kokebok 2020

Sendt inn av Halvar Ellingsen, Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her