Dagens rett

Rognkaker

Nå kan besteforeldregenerasjonens mat bli trendy

Nå kan besteforeldregenerasjonens mat bli trendy

Med Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen blant årets finalister til den høythengende æresbevisningen Beste norske kokebok 2020, ligger det an til at også den oppvoksende slekt får lysten på skikkelig retromat,
17 November 2020 - 01:00

Både Eirik Nilssen og Halvar Ellingsen er store entusiaster for nordnorske mattradisjoner. Mens Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen er Halvars andre kokebok, har Eirik lengre erfaring, og dette er hans andre gang som finalist i Beste norske kokebok, sist var i  2014. Mens Halvar til daglig lærer folk nordpå å sitte til bords i fem strake timer for å nyte lokale råvarer i fine dining-form, jobber Eirik nå for det meste med å formidle mattradisjoner. Dette er den tredje i serien av tradisjonsmat fra nord. Hans bakgrunn er imidlertid fra fine dining gjennom kommunikasjonsjobben for Bocuse d'Or Norge i en årrekke.

Eirik skriver "Er det ikke de tradisjonelle, trygge rettene som ligger ditt hjerte nærmest?" Jo, så absolutt, men for mange er dette mer eksotisk enn taco og pizza. Mat de kanskje har smakt eller bare hørt om av besteforeldrene. 

Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen  er mer enn matnostalgi, den formidler også en matkultur som for all del ikke må gå tapt, men som lever farlig.  

Om det holder til tittelen Beste norske kokebok i 2020, får du vite 26. november.

Kokeboka Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen er finalist i Beste Norske Kokebok 2020

Her er juryens begrunnelse:

 

Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen, Halvar Ellingsen og Eirik Nilssen, Senja Matstudio

Nostalgi og folkelighet går hånd i hånd i denne hyllesten til hverdagsmaten fra en sentral del av Norges matfat. Her kommer tradisjonsrettene som perler på en snor, som sild og hvalkjøtt, men også flesk, erter og lapskaus. Det er umulig å se på de enkle og fine bildene uten å bli skrubbsulten.

Slik lager du rognkaker

Slik lager du rognkaker

Fremgangsmåte

  1. Skjær et snitt i rognposen og skrap ut rognen. Fjern eventuelle blodårer og andre urenheter.
  2. Kok potetene og skrell dem. Knus potetene fint og bland med rogn, egg, salt, potetmel og sort pepper.
  3. Varm litt smør i en stekepanne og stek rognkakene på medium varme. Røra skal være tykk, men litt flytende.
    Den vil renne litt utover i panna før den setter seg. Er den for rennende kan den justeres med litt potetmel.

Stek rognkakene gylne og server med råkostsalat, kokt potet og smeltet smør eller baconfett.

Flere deilige oppskrifter med rogn

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Oppskriften er hentet fra kokeboka Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen er finalist i Beste Norske Kokebok 2020

Sendt inn av Halvar Ellingsen, Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du kjøttdeig, eller bare grønnsaker, har du middag
Dagens rett
Rask suppe med kjøttdeig

Har du kjøttdeig, eller bare grønnsaker, har du middag

Med denne oppskriften lager du raskt en smaksrik hverdagsrett, perfekt når du har mye på timeplanen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her