DAGENS RETT: Rognkaker

Dagens rett Rognkaker

Nå kan besteforeldregenerasjonens mat bli trendy

Med Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen blant årets finalister til den høythengende æresbevisningen Beste norske kokebok 2020, ligger det an til at også den oppvoksende slekt får lysten på skikkelig retromat,

Både Eirik Nilssen og Halvar Ellingsen er store entusiaster for nordnorske mattradisjoner. Mens Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen er Halvars andre kokebok, har Eirik lengre erfaring, og dette er hans andre gang som finalist i Beste norske kokebok, sist var i  2014. Mens Halvar til daglig lærer folk nordpå å sitte til bords i fem strake timer for å nyte lokale råvarer i fine dining-form, jobber Eirik nå for det meste med å formidle mattradisjoner. Dette er den tredje i serien av tradisjonsmat fra nord. Hans bakgrunn er imidlertid fra fine dining gjennom kommunikasjonsjobben for Bocuse d'Or Norge i en årrekke.

Eirik skriver "Er det ikke de tradisjonelle, trygge rettene som ligger ditt hjerte nærmest?" Jo, så absolutt, men for mange er dette mer eksotisk enn taco og pizza. Mat de kanskje har smakt eller bare hørt om av besteforeldrene. 

Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen  er mer enn matnostalgi, den formidler også en matkultur som for all del ikke må gå tapt, men som lever farlig.  

Om det holder til tittelen Beste norske kokebok i 2020, får du vite 26. november.

Kokeboka Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen er finalist i Beste Norske Kokebok 2020

Her er juryens begrunnelse:

 

Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen, Halvar Ellingsen og Eirik Nilssen, Senja Matstudio

Nostalgi og folkelighet går hånd i hånd i denne hyllesten til hverdagsmaten fra en sentral del av Norges matfat. Her kommer tradisjonsrettene som perler på en snor, som sild og hvalkjøtt, men også flesk, erter og lapskaus. Det er umulig å se på de enkle og fine bildene uten å bli skrubbsulten.

 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Rognkaker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

300 g
potet, gulløye eller mandelpotet
2 stk
1 ts

Fremgangsmåte

Skjær et snitt i rognposen og skrap ut rognen. Fjern eventuelle blodårer og andre urenheter. Kok potetene og skrell dem. Knus potetene fint og bland med rogn, egg, salt, potetmel og sort pepper. Varm litt smør i en stekepanne og stek rognkakene på medium varme. Røra skal være tykk, men litt flytende.

Den vil renne litt utover i panna før den setter seg. Er den for rennende kan den justeres med litt potetmel. Stek rognkakene gylne og server med råkost, kokt potet og smeltet smør eller baconfett.

Oppskriften er hentet fra kokeboka Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen er finalist i Beste Norske Kokebok 2020

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen