Dagens rett

Borsjtsj - rødbetesuppe med lam

Middagen er gnistrende rød og kommer fra en gryte
Foto: (Galina Sandalova)

Middagen er gnistrende rød og kommer fra en gryte

Hva er vel mer egnet enn en rødbetesuppe på en dag som 1. mai. Den krever ikke mye arbeid, men bruk plasthansker, så unngår du røde hender i dagevis.
30 April 2023 - 23:00

Det er mange måter å skrive navnet på denne suppen på: borscht, borsj, bortsj eller borsjtsj. Men hovedingrediensen er bare med noen få unntak, alltid den samme, nemlig rødbeter. Disse næringsrike rotfruktene som holder seg så smaksrike gjennom hele den lange vinteren. Og som har fått en renessanse takket være dagens kortreisttrend. 

Med den pågående invasjonen i Ukraina, er også oppmerksomheten rundt dette landets rolle som matkultursentrum blitt større. Det vi tidligere kalte russisk, er som oftest ukrainsk. Deriblant den sterke tradisjon med å bruke rødbeter. 

Den jordlige smaken på rødbeter rundes av med rømme (opprinnelig kalt smetana i øst, men som også er syrnet fløte ). Hos oss er seterrømme absolutt å foretrekke, selv om mange velger de magrere utgavene. Det blir ikke helt det samme, men la gå. 

Denne suppen kan helt klart lages som en vegetarisk variant. Da bytter du ut buljongen med grønnsaksskraft og velger tofu eller vegan-creme fraiche i stedet for rømme. 

Eller rett og slett gå for denne oppskriften

Borsjtsj - rødbetesuppe med lam

Borsjtsj - rødbetesuppe med lam

Fremgangsmåte

  1. Skrell og skjær alle grønnsakene, unntatt rødbetene i grove strimler.
  2. Stek alle grønnsakene i en romslig gryte sammen med olje i 2 minutter.
  3. Skjær lammekjøttet i terninger på 2 x 2 cm. Brun kjøttet i smør eller margarin i en separat gryte eller stekepanne. Ha det over i gryten med grønnsakene.
  4. Tilsett kjøttkraft (evt vann og buljongterning). 
  5. La det koke opp og skum av. Ha i krydder. La det hele småkoke i 1,5 time.
  6. Skrell og riv rødbetene eller kutt dem i terninger (bruk hansker da rødbetene farger godt av). Tilsett dem mot slutten av koketiden. Da får du en mer intens farge på suppen.
  7. Smak til med eddik, salt og pepper.
  8. Server suppen med en skje rømme, hakket persille og godt brød ved siden av.

Tips: Du kan lage denne suppen vegetarisk. Da bruker du grønnsaksbuljong eller -kraft.

Flere deilige kjøttsupper finner du her

9 lettlagete supper å ta med på tur

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her