Godbiter i pollisten
Bedre enn dette blir knapt chardonnay

Bedre enn dette blir knapt chardonnay

At Tissot tilhører det øverste Jura-hierarkiet er disse vinene gode bevis på.
Aase E. Jacobsen
04 April 2018 - 13:45

Tissot La Tour de Curon Chardonnay 2015 er ikke bare på grand cru-nivå, men nærmer seg også burgundske grand cru-priser. Den er rett og slett imponerende med en enorm konsentrasjon, kompleksitet og munnfølelse. En vin som har stoff nok til å holde i minst 15 år i en god kjeller. Den står heller ikke tilbake når det kommer til alkohol, men bærer sine 14,5 prosent med stor eleganse. 

Tissot var en av de første Jura-produsentene som fikk et solid fotfeste i Norge

Curon-tårnet i vinmarken som har gitt navn til Tissots toppvin.

Men dette er en spesiell vin fra en svært så ettertraktet vinmark, også historisk sett. Den er derfor laget i meget begrenset volum, hvilket også reflekteres av dens posisjon i det øverste prissjiktet i Jura.

For en drøy tredel av prisen får du Tissot Les Graviers Chardonnay 2016 som er en veritabel kraftpakke og som i 2016-årgangen, ikke bare byr på stor konsentrasjon, men også god friskhet og en lekker eplefrukt. Dette er en vin jeg passer på å nyte så ofte jeg kan for den finnes heldigvis på mange gode restauranters vinkart og den passer veldig godt til smaksrike retter med sjømat, vegetar eller også lyst kjøtt.

Den får druer fra sju ulike parseller med kalkholdig jordsmonn under det leirholdige topplaget. Tissot Les Bruyères Chardonnay 2015 på sin side er en enkeltvinmarksvin, og er mer fruktdreven med noe mer sødme, takket være et mer leiredominert jordsmonn og den rikere 2015-årgangen, men like fullt en stor smaksopplevelse. Som med alle Tissots viner, er den spontangjæret, en prosess som kan ta inntil to år å avslutte. Den lange gjæringsprosessen bidrar til å øke kompleksiteten i vinen, derfor er dette aldri «bare» en Jura-chardonnay.

Les mer om Jura-regionens jordsmonn, klima og underområder

Normalt er dette et jordsmonn som Tissot forbeholder savagnin – druen bak regionens største vin, vin jaune – eller de røde, men denne vinen demonstrerer til fulle at også chardonnay finner tonen her og vel så det.

Tissot Savagnin 2014 kommer altså fra samme jordsmonn, men er ingen vin jaune selv om druen er den riktige. Det er imidlertid ikke langt unna, for etter to og et halvt år under det såkalte florlaget bestående av aktive gjærsopper (vin jaune skal ha seks år og tre måneder), har den fått den karakteristiske oksidative karakteren.

Når vinen ikke utvikler flor i fatet, må den deklassifiseres – også det med spennende resultat

Den har dessuten god fruktfylde og strålende syre som kjennetegner 2014-årgangen. Hell den gjerne i en karaffel og server den i store burgundglass, så kommer frukten enda mer fram, og du er garantert en stor vinopplevelse, for en forholdsvis rimelig penge.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her