Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Drikke
original.jpg

Et realt dessertvinkupp

Søte viner tåler lang lagring. Denne svært gunstig prisete vinen er langt fra ferdigutviklet etter 13 år. Men det er ingen grunn til å vente.
Aase E. Jacobsen
18 April 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

J.M. da Fonseca Domingos Soares Franco Colecçâo Privada Moscatel de Setubal 1999 (92642) er en vin som forandrer seg svært sakte.

Dempet blomsterpreg

En moscatel fra 1900 fra samme produsent smaker fortreffelig fortsatt, og det gjør også andre versjoner fra forrige århundre. Det er imidlertid ikke så lett å kjenne igjen den umiskjennelige muskatellsmaken når vinen blir skikkelig gammel. Men etter 13 år er den der i fullt monn.

Les om en annen drikk som smaker muskatell

Blomsterpreget er imidlertid dempet. Det du får er derimot masse gul frukt, som appelsinskall, aprikoser og mango samt nøtter. I munnen er den fyldig og sødmefylt med masse frukt, den er svært konsentrert og med stor lengde.

Ferdig modnet

Rett og slett en stor søtvin. Men den vil ikke forandre seg mye i flasken. Denne type hetvin tilbringer lang tid i fat og er dermed ferdigmodnet når den tappes. Det er også begrenset hvor lenge slik vin kan ligge på fat. Derfor overføres de virkelig gamle vinene til store glassballonger etter en gitt tid for en langt saktere oksidering.

Les mer om lang fatlagring

Det lange navnet har den fått fra en av de to brødrene som styrer den betydelige portugisiske vinprodusenten, J.M. da Fonseca. Domingos Soares Franco har sitt eget brand innenfor J.M. da Fonseca, Colecçâo Privada, som omfatter en rekke viner fra hele Portugal.

Bare 5000 flasker

Men denne søtvinen representerer noe av det mest tradisjonsrike fra J.M. da Fonseca, nemlig hetvin basert på muskatelldruen. Denne cuvéen lages det bare 5000 flasker av årlig. Derfor er også prisen utrolig gunstig.

Prøv også denne Fonseca-moscatelen

Druene håndplukkes og gjæringen stoppes ved tilsetting av druebrennevin. Vinen modnes deretter i mange år i brukte, franske eikefat.
J.M. da Fonseca skal ha startet denne tradisjonen på Setúbal og er fortsatt i stor grad alene om å produsere slik vin.

God syre sikret

Muscatdruene vokser her i kalkholdig leirjord hvilket sikrer god syre. Nærheten til Atlanterhavet virker også avkjølende i det ellers varme klimaet.

Sjekk ut en annen Sétubal-moscatel

På Setúbal-halvøya sør for Lisboa er det muscat d’alexandrie som dyrkes. Det er den nesteldste sorten innen muscatfamilien, etter muscat à petits grains. Muscat d’alexandrie er den samme som brukes eksempelvis på Sicilia (hvor den kalles zibibbo) og i den franske hetvinen muscat de rivesaltes.

Les mer om Rivesaltes

I Setúbal dyrkes også en sjelden muscatutgave, moscatel roxo, som er rød og dermed gir en mørkere farge på vinen. Den er imidlertid ikke like raffinert – etter min mening - som den lyse moscatel. Men like fullt et spennende tilskudd som du nok må til Setúbal for å få tak i.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her