Drikke
Et realt dessertvinkupp

Et realt dessertvinkupp

Søte viner tåler lang lagring. Denne svært gunstig prisete vinen er langt fra ferdigutviklet etter 13 år. Men det er ingen grunn til å vente.
Aase E. Jacobsen
18 April 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

J.M. da Fonseca Domingos Soares Franco Colecçâo Privada Moscatel de Setubal 1999 (92642) er en vin som forandrer seg svært sakte.

Dempet blomsterpreg

En moscatel fra 1900 fra samme produsent smaker fortreffelig fortsatt, og det gjør også andre versjoner fra forrige århundre. Det er imidlertid ikke så lett å kjenne igjen den umiskjennelige muskatellsmaken når vinen blir skikkelig gammel. Men etter 13 år er den der i fullt monn.

Les om en annen drikk som smaker muskatell

Blomsterpreget er imidlertid dempet. Det du får er derimot masse gul frukt, som appelsinskall, aprikoser og mango samt nøtter. I munnen er den fyldig og sødmefylt med masse frukt, den er svært konsentrert og med stor lengde.

Ferdig modnet

Rett og slett en stor søtvin. Men den vil ikke forandre seg mye i flasken. Denne type hetvin tilbringer lang tid i fat og er dermed ferdigmodnet når den tappes. Det er også begrenset hvor lenge slik vin kan ligge på fat. Derfor overføres de virkelig gamle vinene til store glassballonger etter en gitt tid for en langt saktere oksidering.

Les mer om lang fatlagring

Det lange navnet har den fått fra en av de to brødrene som styrer den betydelige portugisiske vinprodusenten, J.M. da Fonseca. Domingos Soares Franco har sitt eget brand innenfor J.M. da Fonseca, Colecçâo Privada, som omfatter en rekke viner fra hele Portugal.

Bare 5000 flasker

Men denne søtvinen representerer noe av det mest tradisjonsrike fra J.M. da Fonseca, nemlig hetvin basert på muskatelldruen. Denne cuvéen lages det bare 5000 flasker av årlig. Derfor er også prisen utrolig gunstig.

Prøv også denne Fonseca-moscatelen

Druene håndplukkes og gjæringen stoppes ved tilsetting av druebrennevin. Vinen modnes deretter i mange år i brukte, franske eikefat.
J.M. da Fonseca skal ha startet denne tradisjonen på Setúbal og er fortsatt i stor grad alene om å produsere slik vin.

God syre sikret

Muscatdruene vokser her i kalkholdig leirjord hvilket sikrer god syre. Nærheten til Atlanterhavet virker også avkjølende i det ellers varme klimaet.

Sjekk ut en annen Sétubal-moscatel

På Setúbal-halvøya sør for Lisboa er det muscat d’alexandrie som dyrkes. Det er den nesteldste sorten innen muscatfamilien, etter muscat à petits grains. Muscat d’alexandrie er den samme som brukes eksempelvis på Sicilia (hvor den kalles zibibbo) og i den franske hetvinen muscat de rivesaltes.

Les mer om Rivesaltes

I Setúbal dyrkes også en sjelden muscatutgave, moscatel roxo, som er rød og dermed gir en mørkere farge på vinen. Den er imidlertid ikke like raffinert – etter min mening - som den lyse moscatel. Men like fullt et spennende tilskudd som du nok må til Setúbal for å få tak i.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Forsiden akkurat nå - 2

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik steker du nudler med kylling - pad thai
Dagens rett

Slik steker du nudler med kylling - pad thai

Nudler blir ekstra gode når de stekes med kylling som i Thailand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her