Drikke
Her har du toppviner for kjelleren

Her har du toppviner for kjelleren

Markus Molitor byr på trestjerners sødme for den tålmodige og det til svært gunstige priser.
Aase E. Jacobsen
22 August 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Mosel-produsenten Markus Molitor tilhører den tyske sødmeeliten. Få lager så imponerende viner som denne mannen. Og disse vinene er tilgjengelig i Norge til latterlig lave priser. I Tyskland må du ut med 50-60 euro flasken, mens de her ligger på 200-400 kroner. 

Les mer om Markus Molitor

Molitor har sitt eget system for å merke sine ausleser, enten ingen, to eller tre stjerner. Hver vin lages i veldig små kvanta, ned til ett fat, og selv om totalproduksjonen er på «fattige» 250.000 flasker, er Molitor kjent for å ha en ekstremt stor portefølje. Bare i Norge er det i øyeblikket 23 viner av 2011-årgangen i salg.

Lekker frukt i 2011

Og 2011-ene fra Molitor er svært vellykket. Syrene er ikke like ekstreme som i 2010, men frukten er lekker som bare det. Det kommer spesielt godt til uttrykk i hans trestjerners ausleser.

Les mer om 2010-årgangen

De er alle av svært høy kvalitet, men aller øverst troner Markus Molitor Graacher Himmelreich Riesling Auslese*** 2011 (4767) . En elegant og fyldig vin med strålende balanse. I sannhet en imponerende vin for de neste 50 årene. Vinmarken Himmelreich i Graach er kjent for kvaliteten på sine rieslingdruer.

Les mer om Graachs vinmarker

Hakk i hel er de to «solurene», Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese*** 2011 (4757) og Markus Molitor Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese*** 2011 (4761) . Denne siste er utsolgt (etter at Parker ga den 100 poeng). Navnet forteller at her står sola rett på hvilket sikrer veldig høy modning og tilnærmet perfekte druer i gode år.

Les mer om Sonnenuhr

Av svært høy kvalitet er også trestjernerne Markus Molitor Ürziger Würzgarten Riesling Auslese*** 2011 (4762) og Markus Molitor Zeltinger Schlossberg Riesling Auslese*** 2011 (4765) .

Les mer om Mosel

Om helflaske er for mye, er Markus Molitor Bernkasteler Lay Riesling Auslese*** 2011 (4764) et godt alternativ. Drøyt to hundre kroner for en vin som holder minst 20 år er fortsatt veldig billig.

Selv om Molitor er berømt for sine søte viner, er hans feinherbs også i en klasse for seg. Feinherb er omtrent det samme som halbtrocken (inntil 18 gram restsukker), men det finnes ingen lovfestete nedre eller øvre grenser. Feinherb høres tørrere ut enn det noe gammelmodige halbtrocken og er sånn sett mer en markedsføringsgimmick. Like fullt er vinstilen blitt ekstra populært i restaurant-Norge, særlig gjelder det enklere viner.

Spesialfeinherb

Molitor kjører feinherb-lina helt ut med Markus Molitor Ürziger Würzgarten Riesling Auslese*** Feinherb 2011 (4768) som er en svært fyldig og rik vin med flott syrestruktur og hele 33 gram restsukker, men som balanseres veldig godt av syren.

Selv om den bare har to stjerner, fortjener den noe mer utviklete, men fortsatt purunge Molitor Edition 4. Zeltinger Himmelreich Riesling Auslese** Feinherb 2005 (4777)  oppmerksomhet. Den tilhører hans egen kategori Edition, spesielt utvalgte druer, som alltid vinifieres som feinherb. Nok et veldig godt kjøp.

Les mer om Molitors Edition  

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan også fiskegrateng lages
Dagens rett

Slik kan også fiskegrateng lages

Å gratinere fisk er en velkjent måte å få hele familien til å spise fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her