Drikke
Her har du toppviner for kjelleren

Her har du toppviner for kjelleren

Markus Molitor byr på trestjerners sødme for den tålmodige og det til svært gunstige priser.
Aase E. Jacobsen
22 August 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Mosel-produsenten Markus Molitor tilhører den tyske sødmeeliten. Få lager så imponerende viner som denne mannen. Og disse vinene er tilgjengelig i Norge til latterlig lave priser. I Tyskland må du ut med 50-60 euro flasken, mens de her ligger på 200-400 kroner. 

Les mer om Markus Molitor

Molitor har sitt eget system for å merke sine ausleser, enten ingen, to eller tre stjerner. Hver vin lages i veldig små kvanta, ned til ett fat, og selv om totalproduksjonen er på «fattige» 250.000 flasker, er Molitor kjent for å ha en ekstremt stor portefølje. Bare i Norge er det i øyeblikket 23 viner av 2011-årgangen i salg.

Lekker frukt i 2011

Og 2011-ene fra Molitor er svært vellykket. Syrene er ikke like ekstreme som i 2010, men frukten er lekker som bare det. Det kommer spesielt godt til uttrykk i hans trestjerners ausleser.

Les mer om 2010-årgangen

De er alle av svært høy kvalitet, men aller øverst troner Markus Molitor Graacher Himmelreich Riesling Auslese*** 2011 (4767) . En elegant og fyldig vin med strålende balanse. I sannhet en imponerende vin for de neste 50 årene. Vinmarken Himmelreich i Graach er kjent for kvaliteten på sine rieslingdruer.

Les mer om Graachs vinmarker

Hakk i hel er de to «solurene», Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese*** 2011 (4757) og Markus Molitor Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese*** 2011 (4761) . Denne siste er utsolgt (etter at Parker ga den 100 poeng). Navnet forteller at her står sola rett på hvilket sikrer veldig høy modning og tilnærmet perfekte druer i gode år.

Les mer om Sonnenuhr

Av svært høy kvalitet er også trestjernerne Markus Molitor Ürziger Würzgarten Riesling Auslese*** 2011 (4762) og Markus Molitor Zeltinger Schlossberg Riesling Auslese*** 2011 (4765) .

Les mer om Mosel

Om helflaske er for mye, er Markus Molitor Bernkasteler Lay Riesling Auslese*** 2011 (4764) et godt alternativ. Drøyt to hundre kroner for en vin som holder minst 20 år er fortsatt veldig billig.

Selv om Molitor er berømt for sine søte viner, er hans feinherbs også i en klasse for seg. Feinherb er omtrent det samme som halbtrocken (inntil 18 gram restsukker), men det finnes ingen lovfestete nedre eller øvre grenser. Feinherb høres tørrere ut enn det noe gammelmodige halbtrocken og er sånn sett mer en markedsføringsgimmick. Like fullt er vinstilen blitt ekstra populært i restaurant-Norge, særlig gjelder det enklere viner.

Spesialfeinherb

Molitor kjører feinherb-lina helt ut med Markus Molitor Ürziger Würzgarten Riesling Auslese*** Feinherb 2011 (4768) som er en svært fyldig og rik vin med flott syrestruktur og hele 33 gram restsukker, men som balanseres veldig godt av syren.

Selv om den bare har to stjerner, fortjener den noe mer utviklete, men fortsatt purunge Molitor Edition 4. Zeltinger Himmelreich Riesling Auslese** Feinherb 2005 (4777)  oppmerksomhet. Den tilhører hans egen kategori Edition, spesielt utvalgte druer, som alltid vinifieres som feinherb. Nok et veldig godt kjøp.

Les mer om Molitors Edition  

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken
Ukens drink

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken

Ukens drink er en klar kandidat for førjultidas drinkmiksing. Krydret og leskende og med en flott rødlig farge fra blodappelsiner og grenadin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken
Ukens drink

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken

Ukens drink er en klar kandidat for førjultidas drinkmiksing. Krydret og leskende og med en flott rødlig farge fra blodappelsiner og grenadin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata
Dagens rett

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata

Nå senhøstes blir det ofte mange tunge middager - dagens rett av kalkunfilet med italiensk vri er derfor perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her