Drikke
Slik lager du farfars beste julegløgg

Slik lager du farfars beste julegløgg

Det blir ikke skikkelig jul uten en kruttsterk og brennhet gløgg som varmer helt ut i hårrøttene.
06 Desember 2013 - 13:00

Ekte vare er nå en gang det beste, og har du først fått smaken for ekte gløgg går du aldri tilbake til den ferdiglagde fra super'n!

Det ikke mange er klar over er at det å lage sin egen julegløgg er såre enkelt også, og med denne oppskriften kan du ta i mot selskapets hyllest som en fullbefaren vert og bartender.

Flere brennhete drinker finner du her

Vi har nok litt igjen før vi kan skryte på oss å nyte gløggen like mye som våre gode naboer i øst.

Svenskene tyller i seg hele 4 millioner liter hvert år av denne krydrete herligheten, og der serverer de gjerne juletapas sammen med gløggen, slik som pepperkaker med blåmuggost eller dadler med bacon i tillegg til de vanlige kakene.

Lag pepperkaker selv med disse oppskriftene

Gløgg er dog ikke et skandinavisk fenomen, for den eldste kjente forgjengeren til gløggen var en drikk som kaltes Hippokrates, oppkalt etter den greske legen som levde 460-370 f.Kr. Drikken bestod av vin med ulike krydder.
 
Selv romerene smakssatte vinen sin med honning og velduftende krydder som kardemomme, safran, fiolrot og ingefær.
 
Pass dog på å bruke en vin som står godt til krydderne og de andre smakene i gløggen, gjerne en med god fruktighet. I dag bruker vi gjerne et brennevin til å smakssette gløggen, i tillegg til vinen og krydderne.
Her har vi brukt litt cognac i tillegg til portvin.

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt  ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og mine drinker. Les mer om det lengre ned på siden.

Nå kan du gratis få  Ukens drink som e-post . Se lenger ned for mer info.

Usikker på hvilke glass du skal bruke til drinkene du lager, les her

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Farfars beste julegløgg

Farfars beste julegløgg

Antall porsjoner

8

Tilberedning

20 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Ha sukkeret og krydderet i en kjele sammen med halvparten av vinen. Varm opp over middels høy varme og rør rundt til sukkeret er helt oppløst. Fyll en krydderpose/pepper- eller teholder med tørket eller malt pomeransskall og legg oppi.

Ha i resten av vinen og konjakk og varm opp til den er god og varm, men den må ikke koke da vil ellers alkoholen forsvinne.

Legg rosiner og hakkede skåldede mandler i små skåler og serverer ved siden av.

Server gløggen i varmebestandige glass og bruk gjerne en kanelstang som rørepinne.

Flere gode varme drinker finner du her

Tips:
Pomerans er en sitrusfrukt hvor skallet brukes til smakssetting. Dersom du ikke får tak i pomerans kan du ha i revet skall fra klementin og lime i stedet.

Lag gjerne gløggen dagen før selskapet slik at krydderne får godgjøre seg skikkelig, og varm den opp ved servering.

Gløggen kan også serveres kald.

Les mer om gløgg i denne artikkelen

Råvarer:

Polets beste portviner

Dette er de beste cognacene

Sendt inn av Niclas Tuomela

Vurder oppskriften
4
4/5 etter 14 anmeldelser
Din vurdering:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens beste dessert lager du på grillen
Ukens kake

Sommerens beste dessert lager du på grillen

Smuldrepai og dine favoritter blant sommerens bær får følge av en kaldrørt vaniljekrem - også den hjemmelaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kotelettene en italiensk vri
Dagens rett
Koteletter og pasta med oliven og kapers

Gi kotelettene en italiensk vri

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre svinekoteletter til et festmåltid - og det midt i uka. Følg denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her