Dagens rett
Lag et festmåltid uten kjøtt eller fisk
Foto: (jenifoto)

Lag et festmåltid uten kjøtt eller fisk

Vintergrønnsakene er så gode at de trenger bare hjelp av en ekstra god saus, så blir retten en smaksfest i seg selv.
13 Januar 2024 - 00:00

Om det er litt jobb med denne sausen, så blir du godt belønnet. Dessuten er den holdbar i tilfelle det skulle bli noe til overs. Men det er tvilsomt, for så god er romescosausen. Dens opphav er katalansk og den baserer seg på råvarer som Catalonia har mengder av: tomater, paprika, også det litt sterke røykte paprikapulveret, hvitløk, mandler og olivenolje.  

Denne sausen går til alt - og kan kjøpes ferdig, men når du har laget den en gang, blir du hekta.

Hjemmelaget romescosaus er vanedannende. Foto: Olga Mazyarkina

Grillete eller ovnsstekte grønnsaker med romesco saus

Grillete eller ovnsstekte grønnsaker med romesco saus

Fremgangsmåte

Grønnsaker:

  1. Del rosenkålene i to og kok i 30 sekunder. 
  2. Skrell og skjær gulrøtter i strimler a 6-7 cm og kok i 1  minutt.
  3. Skjær squashen deles først i to på tvers og deretter på langs i skiver.
  4. Skrell og skjær rødbeter i skiver.
  5. Del poteter i to og kok i 1 minutt.
  6. Del purre i to på langs og skjær i biter a 2-3 cm.
  7. Grilling: Så kan du gå i gang med grillingen. Du bestemmer selv hvor mye sotpreg du ønsker.
  8. Etter hvert som grønnsakene er ferdig grillet legges de på et fat og dekkes med alu-folie.
  9. Når alt er grillet, drypper du den samme oljen som du bruker til å lage romascosausen over og drysser litt godt havsalt til slutt.
  10. Ovnssteking: fordel grønnsakene i en ildfast form og drypp over olivenolje. Stek i 15-30 minutter 180 grader

Romescosaus: 

  1. Bak tomatene ved 180 grader i 10 minutter. Avkjøl. Fjern skall og frø og grovhakk tomatkjøttet.
  2. Rist mandlene og nøttene i en tørr stekepanne. Sett til side.
  3. Varm opp litt olje i samme panne og fres chilimassen lett.
  4. Bløt brødet i vann og klem forsiktig ut overflødig væske.
  5. Knus hvitløksfeddene med litt havsalt i en romslig morter. Tilsett chilimassen og persillen og mos videre. 
  6. Deretter mandlene og nøttene og tilslutt brødet som er skåret i terninger.
  7. Fortsett så med tomatterningene og mos til du har fått en jevn masse. Rør deretter inn 5-6 ss olivenolje samt eddik. Smak til med salt og pepper.
  8. Hvis du ikke har morter, kan du bruke blender eller mikser, men det blir ikke helt det samme.

Landbrødskivene grilles også. Under måltidet gnis de inn med hvitløksfedd og drysses med havsalt og litt olje.

Server de grillete grønnsakene med sausen og brødet. Må du ha kjøtt, kan du spe på med litt spekeskinke.

Her finner du mange spennende vegetarretter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her