Dagens rett
Lag et festmåltid uten kjøtt eller fisk
Foto: (jenifoto)

Lag et festmåltid uten kjøtt eller fisk

Vintergrønnsakene er så gode at de trenger bare hjelp av en ekstra god saus, så blir retten en smaksfest i seg selv.
13 Januar 2024 - 00:00

Om det er litt jobb med denne sausen, så blir du godt belønnet. Dessuten er den holdbar i tilfelle det skulle bli noe til overs. Men det er tvilsomt, for så god er romescosausen. Dens opphav er katalansk og den baserer seg på råvarer som Catalonia har mengder av: tomater, paprika, også det litt sterke røykte paprikapulveret, hvitløk, mandler og olivenolje.  

Denne sausen går til alt - og kan kjøpes ferdig, men når du har laget den en gang, blir du hekta.

Hjemmelaget romescosaus er vanedannende. Foto: Olga Mazyarkina

Grillete eller ovnsstekte grønnsaker med romesco saus

Grillete eller ovnsstekte grønnsaker med romesco saus

Fremgangsmåte

Grønnsaker:

  1. Del rosenkålene i to og kok i 30 sekunder. 
  2. Skrell og skjær gulrøtter i strimler a 6-7 cm og kok i 1  minutt.
  3. Skjær squashen deles først i to på tvers og deretter på langs i skiver.
  4. Skrell og skjær rødbeter i skiver.
  5. Del poteter i to og kok i 1 minutt.
  6. Del purre i to på langs og skjær i biter a 2-3 cm.
  7. Grilling: Så kan du gå i gang med grillingen. Du bestemmer selv hvor mye sotpreg du ønsker.
  8. Etter hvert som grønnsakene er ferdig grillet legges de på et fat og dekkes med alu-folie.
  9. Når alt er grillet, drypper du den samme oljen som du bruker til å lage romascosausen over og drysser litt godt havsalt til slutt.
  10. Ovnssteking: fordel grønnsakene i en ildfast form og drypp over olivenolje. Stek i 15-30 minutter 180 grader

Romescosaus: 

  1. Bak tomatene ved 180 grader i 10 minutter. Avkjøl. Fjern skall og frø og grovhakk tomatkjøttet.
  2. Rist mandlene og nøttene i en tørr stekepanne. Sett til side.
  3. Varm opp litt olje i samme panne og fres chilimassen lett.
  4. Bløt brødet i vann og klem forsiktig ut overflødig væske.
  5. Knus hvitløksfeddene med litt havsalt i en romslig morter. Tilsett chilimassen og persillen og mos videre. 
  6. Deretter mandlene og nøttene og tilslutt brødet som er skåret i terninger.
  7. Fortsett så med tomatterningene og mos til du har fått en jevn masse. Rør deretter inn 5-6 ss olivenolje samt eddik. Smak til med salt og pepper.
  8. Hvis du ikke har morter, kan du bruke blender eller mikser, men det blir ikke helt det samme.

Landbrødskivene grilles også. Under måltidet gnis de inn med hvitløksfedd og drysses med havsalt og litt olje.

Server de grillete grønnsakene med sausen og brødet. Må du ha kjøtt, kan du spe på med litt spekeskinke.

Her finner du mange spennende vegetarretter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her