Asiatisk mat har ord på seg for å være vanskelig å kombinere med vestlige drikkevaner. Selv om grønn te nytes ofte, er øl foretrukket av mange. Og øl går svært godt til sashimi, men du må velge et øl med passe dose friskhet og sødme samt dempet bitterhet. Det japanske Kirin Ichiban har akkurat dette, og selv om det oppleves for søtt sammenlignet med norsk pilssmak, er det veldig godt sammen med rå fisk med tilbehør. 

Øl i belgisk stil smaker fortreffelig til sushi. Og her er det vell av muligheter. Duvel er er godt allround alternativ som har nok sødme til å matche soya, wasabi og ingefær.

Men sake er det riktigste hvis du ønsker alkoholholdig drikke til. Gekkeikan Namakaze Sake er en sødmefylt og med tydelig alkoholpreg, lettdrikkelig, men ikke blant de mest elegante. 

Langt større raffinement er det i Nøgne Ø Junmai Ginjo Sake som er en såkalt junmai ginjo-sake.

Les om Norges og Europas fremste sake-bryggeri 

Det betyr at det er en sake som ikke er tilsatt sprit, men hvor alkoholen på 16 prosent er et resultat av gjæring. Samtidig som den er laget av ris som er polert til minst 60 prosent.

Slik skjønner du en sake-meny 

Denne type sake skal alltid serveres avkjølt. Oppvarming gjøres kun med billigere typer. 

Les om hvordan du velger sake til mat

Men det er spesielt vin som er vanskelig. De fleste tørre viner blir spisse og magre i møte med både fiskefettet og ikke minst soyasausen, wasabien og den syltete ingefæren.

Rådet er uansett å være veldig forsiktig med disse ingrediensene. Japanere ser med forskrekkelse hvordan nordboere ødelegger den delikate fiskesmaken med disse sterke smakene. Men bittelitt går bra. Og da klarer også noen viner seg helt utmerket, hvite vel å merke. Men de må altså ikke være for tørre samtidig som syrene må være på plass.

Løfter stemningen 

Tyske Dönnhoff Riesling rydder opp i det meste, men strever litt, om ikke så mye, med de røde fiskene. Dette er nemlig den største utfordringen med vin til sashimi siden syrene løfter frem transmaken i fiskefettet. Til å møte dette har denne vinen noe restsødme som tar av for denne noe påtrengende smaken.

For å klare alle utfordringene i maten, må du over på en vin med både restsødme og større fylde. Som Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr Spätlese. En rik og fruktig vin med mye fruktsødme som balanseres perfekt av syrene. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her