Go'bakst til påsken

Påsken ferieres og feires i stor grad sammen med familie og venner, og da med god mat og godt tilbehør. Men vi må for all del ikke glemme godt brød og til kaffekosen dertil fristende kaker. Her får du oppskrifter til alt sammen.
Redaksjonen
18 Mars 2005 - 14:07

Alle disse godsakene kan du begynne å forberede i god tid slik at det ikke blir for travelt i innspurten mot påsken.
 
Småkaker kan du oppbevare i tette glass eller bokser, saftige formkaker kan godt oppbevares tett pakket og kjølig i flere dager. Formkakene kan gjerne oppbevares i fryser, hvor også gjærbaksten med fordel holder seg i lang tid.
 
Tilbered en stor porsjon gjærdeig og form ulike "brød" slik at du har til ulike måltid. Da blir det lettvint å tine eller friske opp på hytta også selv om du ikke har stekeovn. Legg det i en vid kjele eller panne og sett det over svak varme og vips - baksten blir som ny!
 
Selve pyntingen av baksten som gjør den tradisjonsrik venter du med til rett før servering.
 

Påskekake sjokoladekake

Påskekake sjokoladekake

Fremgangsmåte

Smelt sjokoladen i vannbad, eller forsiktig på platen ved svak varme.

Rør smør, sukker og vaniljesukker lett og luftig. Bland i sjokoladen. Rør inn eggene, ett av gangen, deretter melet blandet med bakepulver. Hell deigen i smurt form og stek kaken i nederste del av ovnen.

Avkjøl kaken og del den i tre. Visp fløten til krem sammen med sukkeret og rør forsiktig inn nøttene. Bland noen av aprikosene med kompotten.

Dynk kakebunnene med litt av fruktsaften. Smør halvparten av fløten på den nederste bunnen, aprikosmosen på den neste og resten av fløten på den øverste. Pynt med aprikoser og revet sjokolade.

Sendt inn av Norsk Mat

Vurder oppskriften

Appelsinkake

Appelsinkake

Fremgangsmåte

Rør smør og sukker lett og porøst. Rør i eggene, ett av gangen, rør godt mellom hvert egg.

Tilsett appelsinsaften/juicen og nesten alt skallet (hold eventuelt igjen litt til pynt). Bland syltet appelsinskall og bakepulver med melet. Bland det i deigen. Rør ikke for mye, men slik at det er godt blandet og deigen er jevn. Smør og strø kakeformen og hell i deigen. Stek kaken, ta den ut av ovnen og la den stå ca. 5 minutter i formen før du hvelver den ut. Avkjøles på rist. Rør sammen melis og appelsinsaft og bre det over kaken. Pynt med appelsinskall, friskt eller syltet.

Kaken kan med fordel fryses, men gjør det uten glasuren på.

Sendt inn av Norsk Mat

Vurder oppskriften

Havre-sjokoladecookies

Havre-sjokoladecookies

Fremgangsmåte

Bland smør, sukker og vaniljesukker og rør til det blir kremaktig. Tilsett havregryn. Visp eggene lett sammen og rør det i smørblandingen. Bland mel med salt og bakepulver, hakk sjokoladen grovt og bland dette i det øvrige. Sett deigen på bakepapir med skje, ha godt mellomrom og trykk dem litt ned. Stek kakene i  stekeovnen: 150 °C, 10 - 15 minutter

Sendt inn av Norsk Mat

Vurder oppskriften

Havrekjeks i en fei

Havrekjeks i en fei

Fremgangsmåte

Smelt meierismøret, ha i sukker og melk. Hell dette over grynene og la det stå til neste dag.

Bland bakepulveret i litt av melet og bland dette inn i grynmassen. Kna inn så mye mel slik at den kan kjevles ut til en passe tynn leiv.

Stikk ut runde kjeks med glass eller skjær firkanter. Prikk kjeksen med gaffel og stek dem gylne. Avkjøles på rist.

Oppbevares i tett boks.

Smaker kjempegodt med smør og geitost både til frokost og til kaffekosen.

Sendt inn av Norsk Mat

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Søt gjærdeig med kokos

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og hell i melken og la det bli fingervarmt. Slå litt over gjæren og rør til den er oppløst. Hell i resten av væsken. Tilsett egg, sukker, kokos og mel til deigen blir passe fast. Elt til den slipper bollen, dekk til med plast og la den heve på lunt sted ca. 30 minutter.

Av dette kan du eventuelt lage Påskekringler eller Sol-kokosboller

Sendt inn av Norsk Mat

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Påskekringler

Påskekringler

Fremgangsmåte

Etter at deigen er hevet leg den på bakebordet.
Elt deigen lett og del i 2 emner. Rull hvert emne til fingertykke strimler og del hver i ca. 15 biter. Rull de ennå tynnere og form dem til små kringler.
Legg dem på bakepapir eller smurt plate. La de heve under plast på lunt sted ca. 30 minutter.
Stek dem midt i ovnen ved 250 °C ca. 5 minutter.
Pensle de varme kringlene med smørblandet vann og avkjøl dem på rist under et håndklede.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Solkokosboller

Solkokosboller

Fremgangsmåte

Etter at deigen er hevet has den på bakebordet. Elt deigen til en pølse og del den i ca. 20 emner. Trill boller. Lag en fordypning i hver bolle og legg i ca. 1 ss ferdig vaniljekrem. Legg dem på bakepapir eller smurt plate. Dekk til med plast og hev på lunt sted ca. 30 minutter. Pensle bollene med sammenpisket egg og stek dem. Avkjøl på rist.

Sendt inn av Norsk Mat

Vurder oppskriften

Påskekurv

Påskekurv

Fremgangsmåte

  1. Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret, tilsett melken og la det bli fingervarmt. Rør gjæren ut i litt av væsken, tilsett resten. Tilsett egg, salt, grovt mel, og så mye hvetemel at deigen blir passe fast og smidig. La den heve under plast på lunt sted 30 - 40 minutter. Ha deigen på bakebordet og elt den godt.
  2. Alt 1:
  3. Kjevle deigen ut ca. 3 cm tykk. Del opp i strimler som flettes eller tvinnes. Du trenger to strimler for å tvinne bunnen. Tre strimler som flettes sammen til selve kurven. To strimler som tvinnes til toppen og dernest to strimler som tvinnes til hank. Legg delene på bakepapir når du har formet dem slik at de passer til hverandre.
  4. Heves under plast på lunt sted 15 minutter. Pensle med sammenvispet egg. Stek kurven nederst i ovnen og resten i midten på en rist ved 200 grader. Alternativt i to omganger. Avkjøl. Monter kurven med karamell av typen du bruker til pepperkakehus.
  5. Alt 2:
  6. Ta ca 1/3 av deigen og kjevle den ut ca. 3 cm tykk. Legg den på bakepapir og form den som formen på et halvt egg (litt ovalt). Rull ut 1/3 av deigen til to smale strimler som tvinnes om hverandre som en snor. Pensle brødet med vann der du skal legge "snoren" slik at den festes. Rull små boller/brød av resten av deigen og legg i midten. Bland eventuelt inn solsikkefrø i noen av brødene. Er det for liten plasss til alle brødene/bollene legger du eventuelt resten løst på platen.
  7. Heves under plast på lunt sted 20-30 minutter. Pensle snor og boller med sammenvispet egg og strø eventuelt på valmuefrø. Stek brødet nederst i ovnen og "de løse" midterst.
  8. I stekeovnen: 225 grader i ca. 10 minutter for "småbrødene" og 200 grader i ca. 10-15 minutter for påskeegget.

Alle kan bli en dyktig brødbaker

Er du klar for å prøve surdeig?

Brød kan bakes i krukke - må prøves

Dette brødet er som et måltid i seg selv

Ost i loffdeigen gir ekstra smak

Dette kan bli din nye grovbrødfavoritt

Havre er supersunt

Morsomt og saftig med byggmel

Rug og spelt gir maksimalt med smak

Dette brødet skal ikke eltes

Se alle våre andre gode brødoppskrifter 

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Norsk Mat

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Lette kuvertbrød/påskekyllinger

Lette kuvertbrød/påskekyllinger

Fremgangsmåte

Bak ut deigen og trill ca. 24 ovale kuvertbrød og legg dem på bakepapir eller smurt plate.

Til påskekyllingene deles deigen i ca. 30 emner. Trill fingertykke pølser, lag en knute midt på deigen. Form en del til hode og sett inn en liten rosinbit, og form den andre delen til "stjert". Lag et hakk i stjerten.

Heves under plast på lunt sted ca. 30 minutter, klipp eventuelt tre hakk i kuvertbrødene, pensles og stekes ved 250 °C ca. 7 minutter. Avkjøles på rist. Disse kan med fordel fryses.

Sendt inn av Norsk Mat

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall plasser: Møt ikonisk vinprodusent og smak 8 flotte viner fra Burgund
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 27. februar

Begrenset antall plasser: Møt ikonisk vinprodusent og smak 8 flotte viner fra Burgund

Den 27. februar har du en unik mulighet til å smake på 8 utsøkte viner fra en historisk vinprodusent fra Burgund. Den første kvinnelige visepresidenten tar selv turen til Norge for å dele sin kunnskap og historier om vinene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her