Greske viner i verdensklasse

Greske viner i verdensklasse

Kommer du deg ikke til Hellas og spesielt Santorini i sommer, er disse vinene til god trøst.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Santorini er drømmeøy nummer én for hellasfarere, og i hvert fall for dem som har oppdaget hvilke vinskatter det skadeskutte ferielandet har å by på.

Kraft og karakter

Assyrtiko er Santorinis og Hellas’ beste hvitvinsdrue. Den har en spesiell evne til å «suge» til seg karakter fra jordsmonnet, og øyas vulkanske jordsmonn gir viner med betydelig kraft.

Les mer om assyrtiko

Thalassitis 2012 (98691) og Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2013 (98692) er to litt forskjellige uttrykk. Mens den første demonstrerer druens mineralske karakter til fulle, er den andre delvis fatgjæret og i tillegg er det kun brukt druenes egne gjær.

Rent smaksmessig ga den naturlige vinmakingen en mer åpen og sødmefylt frukt i 2001, men en strammere og fastere struktur i 2012. Men så er ikke druematerialet helt likt for de to.

Spesiell oppbinding

Til den første kommer det fra tre ulike underområder, Episkopi, Akrotiri og Pyrgos, på Santorini. Den andre henter sine druer fra kun Pyrgos som normalt gir mer aromatiske druer. Felles for alle er at vinplantene er svært gamle, nesten 80 år, og har et veldig lavt utbytte. Aldri over 25 hl/ha.

Måten det plantes på her, bidrar også til denne intensiteten og konsentrasjonen. På grunn av den konstante sterke vinden bindes plantene opp som en lav kurv. Løvverket er frodig for at det skal kunne beskytte drueklasene.

Vin og sjøvann

Selve navnet Thalassitis krever en nærmere forklaring. Den viser til antikkens tradisjon hvor man blandet vin med sjøvann, Thalassitis Oenos. Den ble ansett for å ha terapeutiske egenskaper. Det var også grunnen til at produsenten Gaia Wines sørget for å senke 520 flasker av 2011-årgangen ned i sjøen sist september.

Da håper jeg de bruker en annen type kork enn for flaskene som selges her til lands. For plastkork er ikke det vi forbinder med lagringsvin. 

Aller mest kjent er imidlertid Santorini for sin Vinsanto. Gaia Wines utgave, Gaia Vin Santo 2004 , er modellert etter den 2700 år gamle oppskriften til den greske poeten Hesiod. Assyrtiko har her fått selskap av de klassiske greske druene athiri og aidani.

En andel av druene får soltørke mens resten tørkes i skyggen for å bevare noe av den friske fruktigheten. Gjæringen stopper naturlig og vinen får modne i fatene i minst 10 år. Vinen verken klares eller filtreres før flasketapping.

Av nyere dato

Mens gresk vin har uendelig lange tradisjoner, er Gaia Wines av nyere dato. I 1994 etablerte de to vennene Yiannis Paraskevopoulos og Leon Karatsalos seg på Santorini og tre år senere i Nemea-distriktet på Peloponnes-halvøya. Her er den røde druen agioritiko konge.

Les mer om gresk vin

Gaia lager tre viner av denne druen. Agiorgitiko by Gaía 2012 (98690) , er en mellomting mellom en fruktig og ukomplisert og en mer kompleks stil. Den har et pent fatpreg, bra syre og veldig god frukt. Topp til lam eller svin fra grillen.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Gaia Thalassitis 2016

Produsent:
Gaia Wines
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Hellas
Område:
Santorini
Pris:
285,00 kr
Varenummer:
9869101
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2019

Produsent:
Gaia Estate
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Hellas
Område:
Santorini
Pris:
265,00 kr
Varenummer:
9869201
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Gaia Vin Santo 2008

Produsent:
Gaia Estate
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.500l
Land:
Hellas
Område:
Øvrige
Pris:
345,10 kr
Varenummer:
620302
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Gaia Agiorgitiko 2017

Produsent:
Gaia Wines
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Hellas
Område:
Nemea
Pris:
200,00 kr
Varenummer:
9869001
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen