Hva med å prøve whisky til suppen

Hva med å prøve whisky til suppen

Mulligatawny-suppe er en klassiker fra det indo-britiske kjøkken og nærmest udødeliggjort av en viss grevinne og hennes hovmester.

Allerede navnet avslører at mulligatawny-suppe ikke er et produkt av de britiske øyer. Og smaken gjør det definitivt, for selv om suppen ikke på noen måte er brennende sterk, har den et godt pepperbitt og en umiskjennelig smak av karri.

Navnet er en avledning av det tamilske ordet for "kraft med chili". Denne suppen som vi nordmenn helst forbinder med juleklassikeren "Grevinnen og hovmesteren", er nemlig importert fra India som jo var en del av det britiske imperiet i et knapt århundre.

Har du lyst å lære mer om indisk matlaging? Meld deg på ett av våre kurs

Selv om det tradisjonelle britiske kjøkken sjelden bringer frem de store ovasjonene, har karri helt siden koloniseringen av India hatt en sentral posisjon i ikke bare britenes men også de andre Commonwealth-medlemmenes krydderhyller.

Øl som renser

Selv om grevinnen nyter denne suppen som forrett, fungerer den utmerket som en hovedrett siden grønnsakene, risen, og kyllingkjøttet gjør den fyldig. I god tradisjon velger vi en sherry til.

Og hvis du er vant til å forbinde sherry med en brun og søt hetvin, har du ikke prøvd manzanilla som er den beste sherrytypen til denne suppen. Lys gul og fruktig med tydelig innslag av epler, helt uten snev av oksiderte toner fra lang fatlagring men med det karakteristiske florpreget som kan påminne om brøddeig og nøtter, det er beskrivelsen av en manzanilla.

Og Alegria Manzanilla (10340) fyller den godt. Denne manzanillaen er dessuten ganske rund og bløt og stikker ikke ut i noen retninger i møtet med suppen men tar det lette chilibittet med bravur.

Ikke så ulik i aromaene er det belgiske hveteølet Hoegaarden White Beer (34036) (33 cl). Det litt grumsete utseendet i kombinasjon med en smak som du må venne deg til, gjør at mange vegrer seg overfor dette ølet.

Men sammen med den rette maten løftes ølets iboende fruktighet og aromarikdom flott frem og det delikate humlepreget i samarbeid med det fine skummet renser godt opp etter krydder- og kokosmelkaromaene.

Fortryllende

I god indo-britisk tradisjon som stammer fra de britiske okkupantenes klubber i India, kan du servere whisky til suppen. I fravær av vintradisjoner både lokalt og i den britiske 1800-tallskulturen, ble whisky brukt som alternativ. Men da med litt vann i for å bringe frem flere aromaer og for å mykne den litt.

Til den krydrete suppen må vi imidlertid velge vår whisky med omhu. Den må være fruktig og med et svært dempet røykpreg. The Arran 10 Years Old (10232) (for helflaske) viser seg å stortrives sammen med suppen. Siden den holder 46 prosent, bør du tilsette ca 1 del vann for 2 deler whisky, når du nyter den til mat.

Hvis alt dette blir for sært for deg og dine, kan du godt velge en vanlig hvitvin, men da må du passe på at den har nok sødme og fruktighet til å kunne følge smakene i suppen. Vi trenger en aromatisk vin og noe av det mest aromatiske du kan komme borti, er viner av druen gewürztraminer.

Viña Esmeralda 2014 (835) fra velkjente Torres har bare en liten andel av denne druen men har likevel de typiske blomsteraktige og tropiske fruktaromaene. Sammen med suppen gjør den en helt grei jobb. 

Mer kraft og raffinement er det i Trimbach Gewurztraminer 2012 (7893) som er aldeles fortryllende til.
 

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Mulligatawny

Fremgangsmåte

Del kyllingen/høna i fire deler og skjær bort synlig fett. Hvis innmaten følger med, tar du vare på den.

Varm en stekepanne og rist krydderene under stadig omrøring. Hell ut av pannen. Varm 2 ss smør i den samme pannen og brun kyllingen/høna på begge sider og sett til side.

Hell av mesteparten av stekefettet og fres hvitløk, løk, selleri og gulrot i den samme pannen til det er blankt.

Tilsett krydderblanding, kylling/hønsedelene og vann/buljong. La småkoke i 30 minutter. Ta opp kylling/hønsedelene og sett til lett avkjøling. Tilsett ris og kok videre I 15 minutter. Fjern eventuelt overflødig fett.

I mellomtiden løsner du kylling- eller hønsekjøttet fra skroget og skinnet og skjærer det opp i pene biter. Tilsett kjøtt samt eplebiter, yoghurt og kokosmelk i kraften. La trekke videre i 10 minutter. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Dryss over persille og mandelspon før servering. Nytes sammen med godt brød, gjerne naan.

Hønsekraften:
Del høna i fire. Fjern synlig fett. Legg i en gryte med grønnsakene. Hell på vannet og kok opp. Skum av. Tilsett laurbærblad og krydder.

Skru ned varmen og la småkoke i 1 ½ time. Sil kraften ved å legge en ren kjøkkenhåndduk i et dørslag.

Her finner du mange flere deilige supper

Mange asiatiske supper du bør prøve

9 lettlagete supper å ta med på tur

 Slik lager du kraft selv

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen