Godbiter i pollisten
I morgen smaker du de første dråpene fra denne høsten

I morgen smaker du de første dråpene fra denne høsten

Det er selvsagt beaujolais nouveau vi snakker om. Stikk innom et pol og plukk med deg en flaske eller to. Du blir ikke skuffet.
Aase E. Jacobsen
21 November 2015 - 16:54

Beaujolais nouveau kan ikke bestilles på vanlig måte, men svært mange polutsalg har sikret seg en eller flere typer. La derfor ikke sjansen gå fra deg til å få en forsmak på høsten 2015.

For den er så absolutt vellykket. I hvert fall om vi skal legge smaken på vinene og rapportene fra denne delen av Frankrike til grunn. Alle er nemlig overbegeistret for kvaliteten. Den ekstreme varmen på starten av sommeren fikk en mer moderat avslutning i august. Dermed gikk det ikke utover syrenivået. Konsentrasjonen er dessuten høy og volum lavt.

Bruk karaffel

Flere av vinene er derfor uvanlig mørke både i farge og aromaer med kjøttfull rund frukt – i motsetning til fjorårets noe saftigere og mer leskende stil.

Her kan du se hvordan 2014-vinene var

Druene ble høstet tidlig, dermed er vinen som presenteres denne uken, mer «drikkeklar» enn i et normalår – om noe slikt lenger finnes. Kvaliteten på beaujolais nouveau er veldig høy sammenlignet med hva vi måtte ta til takke med på 1980-tallet den gangen fenomenet hadde sin virkelige storhetstid. Da var du garantert skallebank i to dager etter utskeielsen.

Det betyr at disse vinene som i utgangspunktet er påtenkt rask nytelse, også holder seg godt i et par år. 

Etiketten signert Siné.

Men vi snakker fortsatt om ferskvare. Siden årets vin er såpass konsentrert, kan det faktisk lønne seg å helle den i en karaffel.

Dempet feiring?

Årets beaujolais nouveau-feiring blir med et dystert bakteppe gitt de siste dagers grufullheter i Paris. Det markerer den ene vinen jeg har smakt i ekstra stor grad. Den høyst uskyldige og ikke minst ukontroversielle etiketten til nouveauen fra Château Cambon er nemlig tegnet av Charlie Hebdo-tegneren, Maurice Sinet, som signerer med Siné.

NB Når det står utsolgt ved vinens navn, betyr det bare at den ikke kan bestilles, men at du må oppsøke ditt nærmeste polutsalg for hjelp. De kan nemlig sjekke hvilke butikker som har vinen du ønsker inne. Prisene gjelder ellers fjorårets viner. Det kan være noen kroners forskjell til årets viner. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her