Dagens rett Kjøttkaker med brun saus kålstuing eller ertestuing

Slik lager du kjøttkaker som er bedre enn «mors»

I dag slår vi til med en skikkelig klassiker, nærmere bestemt kjøttkaker med brun saus og ertestuing eller kålstuing til.

Dine egne hjemmelagde kjøttkaker er nærmere enn du tror. Om du foretrekker ertestuing eller kålstuing til, er et spørsmål om smak og tradisjon. Men saus må til, og det er gjerne den som hindrer mange fra å lage denne klassikeren fra bunnen av. Her får du en oppskrift som hjelper deg på veien til å lykkes. 

Flere fristende retter med kjøttdeig 

Bestill dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

 

Kjøttkaker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 ts
0.1 ts
0.1 ts
1.5 dl

Fremgangsmåte

Når du skal lage kjøttkaker er det enklest å bruke en foodprocessor.

Ha alle ingrediensene i bollen og kjør ca 10 - 20 sekunder, til farsen er jevn og fin.

Men du kan selvsagt også lage farsen for hånd - rør da saltet godt inn i kjøttdeigen før du rører inn krydder og potetmel og sper med melk eller vann, litt av gangen.

Form farsen til runde kaker ved hjelp av hånden og en skje som du dypper i kaldt vann.

Stek kakene i middels varm panne i smør i ca. 5 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.

Ha kakene over i en gryte med vann og en buljongterning og la dem trekke i ca. 10 minutter (til de er gjennomkokt), eller ha kakene rett i hjemmelaget brun saus.

Server med kokte poteter, tyttebær, ertestuing eller kålstuing.

Enkel oppskrift på ertestuing

Kålstuing lager du slik  

Brun saus hører med  til kjøttkakene

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

Sendt inn av

Foto: Matprat/Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grønn ertestuing

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 dl
2 ss
0.25 ts

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kålstuing

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 l
2 ts
2 dl
0.25 ts
0.5 ts

Fremgangsmåte

Del kålen i terninger og kok den sammen med vann og salt, ca 15 minutter, til den er gjennomkokt.

Smelt margarin i en kjele og tilsett melet. Spe med kokekraft fra kålen, og melk til du får en litt tykk konsistens.

La sausen koke ca 5 minutter. Smak til med muskat, salt og pepper, tilsett den kokte kålen.

For ekstra fyldig saus tilsett litt fløte.

Passer utmerket til blant annet kjøttkaker

Enkel oppskrift på ertestuing

Brun saus hører med  til kjøttkakene

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Brun saus til kjøttkaker

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

5 dl
sjy fra kjøttkakene
1 ts
0.5 ts

Fremgangsmåte

Sil sjyen etter at du har trukket ferdig kjøttkakene, tilsett hakket løk og la det koke opp.

Tilsett meljevningen under omrøring til sausen er passe tykk.

La sausen koke 6-8 minutter. Smak til med salt og pepper. Tilsett noen dråper sukkerkulør til du får passe farge på sausen.

Her finner du oppskriften på deilig hjemmelagede kjøttkaker

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen