Knallkjøp til sjømaten

Knallkjøp til sjømaten

Når sjømaten er på sitt beste, smaker også denne imponerende prisgunstige vinen best.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Muscadet har et langt større potensial enn å være en leskende vin på en varm sommerdag. Men muscadet klinger ikke like godt i norske ører som chablis, som er førstevalget for mange når målet for jakten er «sjømatvin». Det er veldig dumt, for du får så uendelig mye mer for pengene med en god muscadet.

Med eller uten saus

Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2012 (80550) er en av de rimeligste utgavene på polet, og sammenlignet med chablis på samme kvalitetsnivå sparer du en femtilapp, minst. For selv om den ikke er den mest intenst mineralske av muscadeter , har den veldig fin og delikat karakter med god munnfølelse, fin mineralfedme og god tørrhet. Et flott følge til det meste innen sjømat, så vel østers som blåskjell, sushi som mer forseggjorte fiskeretter med saus.

Høyt mineralinnhold

Legger du på tre tiere får du med Ch. de la Gravelle Gorges 2009 (59684) både mer mineralkarakter og ikke minst en dokumentasjon på muscadetens gode lagringsevne.

Begge vinene er signert samme produsent, Véronique Chéreau-Günther , men tilhører hver sin del av hennes spennende portefølje av muscadet-eiendommer. Den første kommer fra vinmarker med ulike typer sedimentære arter som gneiss, under et lag av leire, som gir en noe mer fruktig stil, men mot et mineralsk bakteppe. Den andre har et jordsmonn med mer uttalt mineralinnhold hvilket også reflekteres i smaken. La Gravelle-eiendommen får dessuten «Muscadet villages»-benevnelsen Gorges fra og med 2005-årgangen.

Bunnfallslagring

Begge vinene er gode bevis på druen muscadet eller melon de bourgogne sin unike evne til å reflektere forskjellige jordsmonn – på samme måte som chardonnay for Chablis.

En viktig forskjell er at jordsmonnet i denne delen av Loire er ekstremt sammensatt med både skifer, gneiss, granitt og vulkanske arter for å nevne de viktigste. Derfor blir også selve vinstilen muscadet ganske uensartet. Den vil imidlertid alltid være i en syrlig retning. Produsentene leker seg med lengden på bunnfallslagring («sur lie») for å øke kompleksiteten, og Chéreau-Günther kan la enkelte viner ligge så lenge som fire år.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Flaskefoto: Roger Kolbu (Apéritif)

Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2018

Produsent:
Véronique Chéreau-Günther
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Muscadet
Pris:
153,90 kr
Varenummer:
8055001
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Ch. de la Gravelle Gorges 2013

Produsent:
Veronique Günther Chereau
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
219,90 kr
Varenummer:
5968401
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen