Drikke
Knallkjøp til sjømaten

Knallkjøp til sjømaten

Når sjømaten er på sitt beste, smaker også denne imponerende prisgunstige vinen best.
Aase E. Jacobsen
18 Januar 2012 - 03:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Muscadet har et langt større potensial enn å være en leskende vin på en varm sommerdag. Men muscadet klinger ikke like godt i norske ører som chablis, som er førstevalget for mange når målet for jakten er «sjømatvin». Det er veldig dumt, for du får så uendelig mye mer for pengene med en god muscadet.

Med eller uten saus

Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2012 (80550) er en av de rimeligste utgavene på polet, og sammenlignet med chablis på samme kvalitetsnivå sparer du en femtilapp, minst. For selv om den ikke er den mest intenst mineralske av muscadeter , har den veldig fin og delikat karakter med god munnfølelse, fin mineralfedme og god tørrhet. Et flott følge til det meste innen sjømat, så vel østers som blåskjell, sushi som mer forseggjorte fiskeretter med saus.

Høyt mineralinnhold

Legger du på tre tiere får du med Ch. de la Gravelle Gorges 2009 (59684) både mer mineralkarakter og ikke minst en dokumentasjon på muscadetens gode lagringsevne.

Begge vinene er signert samme produsent, Véronique Chéreau-Günther , men tilhører hver sin del av hennes spennende portefølje av muscadet-eiendommer. Den første kommer fra vinmarker med ulike typer sedimentære arter som gneiss, under et lag av leire, som gir en noe mer fruktig stil, men mot et mineralsk bakteppe. Den andre har et jordsmonn med mer uttalt mineralinnhold hvilket også reflekteres i smaken. La Gravelle-eiendommen får dessuten «Muscadet villages»-benevnelsen Gorges fra og med 2005-årgangen.

Bunnfallslagring

Begge vinene er gode bevis på druen muscadet eller melon de bourgogne sin unike evne til å reflektere forskjellige jordsmonn – på samme måte som chardonnay for Chablis.

En viktig forskjell er at jordsmonnet i denne delen av Loire er ekstremt sammensatt med både skifer, gneiss, granitt og vulkanske arter for å nevne de viktigste. Derfor blir også selve vinstilen muscadet ganske uensartet. Den vil imidlertid alltid være i en syrlig retning. Produsentene leker seg med lengden på bunnfallslagring («sur lie») for å øke kompleksiteten, og Chéreau-Günther kan la enkelte viner ligge så lenge som fire år.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Flaskefoto: Roger Kolbu (Apéritif)

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her