Putt kylling og krabbe i samme gryte

Putt kylling og krabbe i samme gryte

Å blande råvarer fra hav og land er slett ikke uvanlig. I tillegg smaker det godt, og enda bedre blir det om du velger riktig drikke til. Prøv denne oppskriften med kylling og krabbe.

Mar e muntanya og mer et montagne er henholdsvis kataloniernes og franskmennenes betegnelse på retter hvor sjømat blandes med eksempelvis kjøtt og sopp.

Amerikanerne kaller fenomenet surf n' turf, og da er det ofte i form av en scampi oppå en tykk biff, men det er sjelden et så gjennomført konsept som det fransk-spanske. Gjennom den middels lange tilberedningstiden får nemlig aromaene integreres mye bedre slik at ikke noe stikker ut, men alt oppleves som harmonisk og godt.

Både hvitt og rødt

Kylling med krabbe høres kanskje litt sært ut, men bør absolutt prøves. En smaksrik rett som kan nytes både med hvit og rød vin, men kravene til sistnevnte er at den må være saftig med god frukt, relativt bløte tanniner samt forsiktig og velintegrert eikepreg.

Siden mange spanske viner, også de fra Katalonia, har som nettopp et uttalt eikepereg, må vi lete med lys og lykte.

Tydelig adresse

Mas Collet 2012 fra kooperativet Capçanes i det spennende området Montsant, helt sør i Katalonia, er en sammensatt vin med en mykhet som er bare helt utrolig i møtet med maten. Selv om den har litt eikelagring bak seg er dette så godt pakket inn at det bare bidrar med ekstra kompleksitet.

Den er laget av områdets viktigste druer cariñena og garnacha med et lite tilskudd av tempranillo og cabernet sauvignon som ved siden av fatlagringen gir det lille ekstra. Druemiksen er i stor grad den samme på andre siden av grensen, nemlig i Languedoc-Roussillon. Forskjellen er imidlertid at her er det syrah og mourvèdre som støtter opp grenache og carignan som er de franske navnene.

 
 
 

Stor vin

Vi glemmer imidlertid ikke at denne retten fungerer perfekt med hvite viner. De må imidlertid ikke være for spinkle men ha nok fruktsødme og syre. Fra Penedès og Torres kommer velkjente Gran Viña Sol Chardonnay 2014 som i denne rike årgangen byr på masser av søt tropisk frukt men uten at det blir tungt eller klissete. Tvert imot gjør vinen en veldig god jobb overfor maten. 

Hvis du derimot foretrekker en litt slankere og tørrere stil, er sørfranske Perrin La Vieille Ferme Blanc 2014 et funn. Flott frukt, fin syre og et lett krydderpreg gjør den til en drøm til maten.

Det er også Alegria Manzanilla men som med alle manzanillaer er dette en vin for viderekomne.

Selv om Alegria er på den fruktige og delikate siden, er aromaene av grønne epler, nybakt brød og gjærdeig noe du må bruke tid på å bli glad i. Og når du først er blitt det, vil du nesten ikke ha noe annet til det du måtte nyte av lyst kjøtt, spekemat og sjømat. En stor vin for en forholdsvis liten penge.

 

Kylling til havs

Fremgangsmåte

Gni kyllingbitene inn med nykvernet pepper.

Varm 2 ss olivenolje i en stekepanne og stek kyllingbitene gyllenbrune. Dryss over salt.

Legg til side og fres flesketerningene i samme panne. Hell over kyllingbitene. Kok ut pannen med sherry og hell dette over kjøttet.

Varm opp olje på ny og ha i løk og hvitløk og fres til mykt. Tilsett sjampinjongen og la den frese med et par minutter.

Ha i tomatene og la småkoke i fem minutter. Tilsett vann eller skalldyrkraft og halvparten av krabbekjøttet. Kok opp.

Ha i kjøttet og la trekke i ca 40 minutter under lokk til kyllingen er mør.

Tilsett resten av krabbekjøttet og la alt bli gjennomvarmt.

Dryss over finhakket persille og server eventuelt med ris.

Sendt inn av

Foto: Petter Berg

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen