Dagens rett

Kyllingfrikassé

En klassiker som denne er velkommen som søndagsmiddag
Foto: (Alf Börjesson)

En klassiker som denne er velkommen som søndagsmiddag

Frikassé er skikkelig retromat, men ikke mindre godt av den grunn. Perfekt etter en lang søndag i frisk aprilluft.
01 April 2023 - 00:00

Frikasse ble før for det meste laget med høne, mens fraværet av høns i kostholdet, har gjort at kylling har tatt over. Men har du sjansen til å lage den med høne (fra fryser eller ferskpakket), gjør det, for høne er mye mer bærekraftig enn kylling. Selv synes jeg smaken er bedre, men den trenger lengre koking. Så legg til en halvtime ekstra, da blir du rikelig belønnet.  

Om ordet høres merkelig og lite norsk ut, så stemmer det. Opprinnelsen er fransk og en kombinasjon av ordene frire og casser som betyr henholdsvis steke og bryte opp. De første franske nedtegnelsene hvor ordet er brukt er fra 1300-tallet. Og ordet har spredt seg til de fleste kjøkken i den vestlige verden, men også til Bolivia der fricase brukes om en kyllingsyuppe, mens det (fricasse) er ensbetydende med en type sandwich i Tunisia. 

Kyllingfrikassé

Kyllingfrikassé

Fremgangsmåte

  1. Del kyllingen. Legg stykkene i en kjele.
  2. Hell på kokende vann til det så vidt dekker.
  3. Ha i krydder og det grønne av purre og selleri.
  4. La kjøttet trekke ved svak varme ca. 30 minutter eller til det er mørt.
  5. Ta kjøttet opp. Fjern gjerne skinn og de minste beina.
  6. Kok grønnsakene i kraften. Rør melet ut i litt kaldt vann og hell det i kraften under omrøring.
  7. La det koke ca. 5 minutter. Smak sausen til med salt, pepper og en skvett kremfløte.
  8. Litt presset sitron smaker også godt.
  9. Ha kjøttet tilbake i sausen og la det blir varmt.
  10. Dryss over klippet persille. Server med poteter.

Lyst til å lage noe annet deilig med kylling så se her

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik
Dagens rett

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik

Mansaf er både et syn for øyet og en fryd for ganen som er forbeholdt de store anledninger. Men som også passer inn i vår lokale søndagsmiddagtradisjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet
Dagens rett

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet

Nå som den norske purren er på sitt beste, bruk den som topping på fisk. Med en smakskraftig rødvinssaus, blir dette det rene festmåltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia
Ukens drink

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia

Med dansktappet rom og dansk hylleblomstlikør som en daiquiri i glasset kan bare høsten komme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det danske romeventyret
+

Det danske romeventyret

Hvis «dansk rom» høres utenkelig ut, ja, da har du ikke fulgt med. I dag finnes 15 danske destillerier som lager rom fra bunnen av. Og rom som importeres fra Karibia for å modnes i Danmark.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik
Dagens rett

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik

Mansaf er både et syn for øyet og en fryd for ganen som er forbeholdt de store anledninger. Men som også passer inn i vår lokale søndagsmiddagtradisjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet
Dagens rett

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet

Nå som den norske purren er på sitt beste, bruk den som topping på fisk. Med en smakskraftig rødvinssaus, blir dette det rene festmåltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dessert eller til kaffen – den smaker like godt uansett
Ukens kake

Dessert eller til kaffen – den smaker like godt uansett

Eplekake er alles favoritt, og denne er raskere å lage enn mange andre. Og den smaker himmelsk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Forsiden akkurat nå - 5

Lager du dipen selv, er det greit at kyllingvingene er fra butikken
Dagens rett

Lager du dipen selv, er det greit at kyllingvingene er fra butikken

Kyllingvinger er deilig snacks, og spesielt godt når det er fredag og kanskje sågar ferie. Når de er ferdigstekte fra butikken, er det bare litt finjustering og tilbehøret som skal til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia
Ukens drink

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia

Med dansktappet rom og dansk hylleblomstlikør som en daiquiri i glasset kan bare høsten komme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her