Drikke
Lekker chablis premier cru

Lekker chablis premier cru

Denne chablisen smaker fortreffelig allerede samtidig som den har veldig godt lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
25 April 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Chenevières Chablis 1.er Cru l'Homme Mort 2010 (96436)er en kraftpakke som i den strålende 2010-årgangen har enda mer fasthet og kalkmineralitet enn i eksempelvis den varmere 2007. Det kler denne vinen godt. Den kommer nemlig fra den berømte premier cru-vinmarken i Chablis, Fourchaume, som er kjent for å gi «store» viner. Vår vin bærer imidlertid navnet til underområdet L’Homme Mort.

Kalken gir karakteren

Fourchaume er en relativt stor vinmark som grenser til grand cru-en Les Preuses i sør. Hvilket forklarer kraften og rikheten. L’Homme Mort (død mann) befinner seg imidlertid i den nordre smaleste enden hvor skråningen er på sitt bratteste – derav trolig navnet. Det finnes like mange legender knyttet til dette navnet som det finnes steiner i vinmarken. Og dem er det mange av.

Les mer om chablis grand cru

For under den tynne sandjorden finner vi den karakteristiske kimmeridgekalken som gir chablisvinen dens særpreg. Denne kombinasjonen sørger for viner med frisk god syre (til chardonnay å være) i tillegg til god konsentrasjon og uttalt mineralpreg.

Kraftigere og fetere

Den finnes også i en «vanlig» utgave, Chenevières Chablis 1.er Cru Fourchaume 2010 (96437), som har mer av Fourchaumes karakteristiske «fete» frukt, men også et godt mineralpreg. Den store frukten gjør den både til en vin som er veldig lett tilgjengelig, men også som oppleves som «kraftigere» enn L’Homme Mort.

Les mer om Chablis

Bak disse vinene og Domaine des Chenevieres står Frédéric Gueguen. En fortsatt ung og energisk vinmaker som har «bodd» i vinmarkene etter at han 12 år gammel flyttet fra Paris til Chablis. Han har lange røtter i området, onkelen er Jean Durup og fetteren er Francis Boudin på Domaine de Chantemerle.

Gift med Chablis

Og etter at han i 2002 giftet seg med Celine Brocard, datter av Jean Marc Brocard, et av de betydeligste navnene i Chablis, var han for evig og alltid bunnsolid knyttet til Chablis. Dermed var det ingen vei utenom å etablere sin egen vingård. Noe han gjorde i 2003.

Les mer om Brocard

10 år etter driver han sine 15 hektar etter økologiske prinsipper. Og lager viner med et uttalt terroir-uttrykk. Hans «vanlige» chablis, Chenevières Chablis 2011 (96439), er langt mer intens enn hva vi forbinder med dette nivået.

Strålende magnumer

Den overgås av hans chablis vieilles vignes. Den er nemlig laget av druer fra svært gamle vinstokker, plantet mellom 1925 og 1952.

Denne vinen kommer i salg fra 3. mai i to magnumutgaver, 1996 og 2010, hvor den eldste er aller mest imponerende og et perfekt eksempel på denne vinstilens utrolig gode lagringsevne. Med priser på kroner 489,90 og 399,90 er det bare å «løpe og kjøpe».

Beste chablisboks

Ikke uventet lager Frédéric også en av de absolutt beste chablisboksene på markedet. Chenevières Petit Chablis 2012 (3816)er frisk og mineralsk med god konsentrasjon. Og selv om den «bare» er en petit chablis, har den langt mer chabliskarakter enn mange flaskechabliser.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her